Het einde van een tijdperk dorpsdichters: “Gelukkig met vijf zulke talenten”

Vijf op een rij, een stukje cultuurgeschiedenis in Destelbergen© ghl

Destelbergen -

Met het uitzwaaien van de laatste dorpsdichter, Nicole Ledegen, is zaterdagmorgen in de bib van Destelbergen een tijdperk afgesloten. De gemeente stapt af van het concept en kijkt uit naar kunstenaars in residence.

Het zaaltje van de bibliotheek was zaterdagmorgen volgelopen voor een terugblik op een mooi stukje cultuurgeschiedenis van Destelbergen. Tine Hertmans, Koenraad De Smet, Luk Vermeulen en Pieter Viktor Kindt werden er samen met (vooral) Nicole Ledegen feestelijk uitgezwaaid met - uiteraard - poëzie en muziek. “Ik blik fier terug op deze periode van dorpsdichters, en we mogen van heel veel geluk spreken dat we hier vijf zulke talenten zagen passeren in eigen dorp. We gaan in de toekomst zeker nog met hun nalatenschap aan de slag”, vertelde burgemeester Elsie Sierens (Open VLD). (lees verder onder de foto’s)

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

Nicole Ledegen, wiens functie eind 2022 afliep, zal de geschiedenis ingaan als de coronadorpsdichter, die vaak vanop afstand voor de morele kracht van het woord moest zorgen, toen we allemaal in ons kot moesten blijven. Het thema inspireerde haar uiteraard: “Corona ving ons als een spin in een web, en we moesten nadenken hoe we daar moesten uitraken”, vertelde ze in haar inleiding. De ongeziene situatie resulteerde natuurlijk ook in een gedicht rond de coronamaatregelen, ‘over de ‘eindeloze binnenblijfdagen’ en de ‘hoestschaamte’bij het minste kuchje als we in de supermarkt gingen hamsteren.

(lees verder onder de foto’s)

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

© ghl

Het ‘Adieu’-evenement op de begraafplaatsen was één van de meest memorabele momenten van haar dorpsdichterschap. Het was een moment van collectieve troost, nadat zoveel mensen onaangekondigd en zonder woorden afscheid hadden moeten nemen van dierbaren, familieleden en vrienden. Scheldekronkels  herinnerde dan weer aan de mooie tentoonstelling van vorige herfst, in het GOC achter het gemeentehuis. Nicole Ledegen was tevreden wanneer ze terugblikte op de periode dat ze het voor het dichten had in Destelbergen. “Ik heb kunnen realiseren wat ik had vooropgesteld”, vertelde ze.

De vijf

Het mooiste moment moest nog komen toen de vier voormalige dorpsdichters in chronologische volgord nog een (meestal) gelegenheidsgedicht voordroegen voor Nicole, elk in zijn eigen genre. Een warme omhelzing met woorden, en een mooi orgelpunt voor een stukje cultuurgeschiedenis in de gemeente.

De bekendste gedichten uit de periode van Nicole Ledegen kan u nog tot eind deze maand lezen en beleven in de poëzietuin rond de gemeentebibliotheek.

EEN LANGE HETE ZOMER

tapijten huren in het park

voorzichtig ze zijn van mos

een fontein heerlijk zichzelf

laten zijn: plagend en spikkelnat

vis zwemt in lucht

vogel vliegt in water

bomen hebben witte sokjes aan

rode mieren over moeë voeten

oudjes zitten te zitten

hun treurwilg zingt

in elk geritsel loop ik

een eindje mee

dromen van een cactus die

rijk is aan zon aan vocht aan dorst

het regent ondertussen woestijnzand

dit is een spel om te spelen:

ik ben een cactus en mijn huis

is vol water

 ghl

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus