Vlasleie fietsroute meandert door het Leiedal en vertelt over het vlasverleden

Sint-Baafs-Vijve is een van de startpunten van de nieuwe fietsroute.© fmr

Wielsbeke/Waregem/Harelbeke/Deerlijk/Kuurne/Kortrijk -

De Leie: dat is de leidraad in de gloednieuwe Vlasleie fietsroute die zopas door Westtoer werd voorgesteld. De route volgt de rivier en haar oude armen, maar dwarst ook de Gavers en maakt een ommetje langs Textuur in Kortrijk.

Frank Meurisse

“De Leie is de leidraad op deze route van 42 kilometer”, zegt Claude Croes, voorzitter van Toerisme Leiestreek maar ook burgemeester van Deerlijk. De route passeert ook even door zijn gemeente. De lus doorkruist heel wat gemeenten tussen Wielsbeke en Kortrijk.

In Kortrijk kun je halt houden bij Texture om in het verhaal over vlas en textiel te duiken. Bepaalde roterijen langs de Leie lijken dan weer in de tijd bevroren. Langs de oude Leiearmen ontdek je idyllische natuur. Staaltjes bouwkunde als de Munkenbrug, de Drietrapssluis in Ooigem en de nieuwe Vlasbrug liggen ook op het traject.

“De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en heeft startpunten aan de Sint-Bavokerk in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke), de Jachthaven in Kuurne, het Sint-Elooisplein in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) en het Stadspark Kortrijk Weide in Kortrijk. Daar staat telkens een startbord”, zegt Croes.

De route en alle info vind je terug via visitwestvlaanderen.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus