Wielrennen Beloften Youngster Coast Challenge in Koksijde

Youngster Coast Challenge is voor ‘Spartaan’ Alessio De Maere eerste belangrijke test: “Overleven in heuvelzone en dan alles op eindsprint”

Alessio De Maere voelt zich goed, ook al moest hij afgelopen winter heel wat hindernissen overwinnen.© Bart Vandenbroucke

Alessio De Maere hield er in de aanloop naar de Youngster Coast Challenge een Spartaanse aanpak op na. “Ik hoop vrijdag de schifting te overleven. Daarna reken ik op mijn goed eindschot”, vertelt de Gistelse derdejaarsbelofte.

Michel Vanden Heede

Zondag in de regionale koers in Ichtegem rondde Alessio De Maere zijn voorbereiding op een reeks internationale afspraken af. De belofte van Dovy Keukens-FCC Cycling Team had al een pak trainingskilometers op de teller toen hij zich naar de inschrijvingstafel begaf. Ook in koers keek hij op geen inspanning. Hij schoof in de openingsfase mee met de Noor Daniel Arnes en Kenneth Verstegen. Nadat hij de rol moest lossen, probeerde hij nog met een groep van een tiental man de situatie recht te zetten. Na vijftig kilometer werden ze evenwel opgeslokt door het peloton. “Ik kwam gesloopt over de finish, maar trok nog met de fiets naar huis. Deze week ben ik in herstelmodus gegaan. Normaal gezien zou ik de komende weken goed moeten zijn. Hopelijk zit het dit keer wel mee.”

Een jaar geleden haalde De Maere het einde van de Younster Coast Challenge tussen Bredene en Koksijde niet. Na vijftig kilometer liep hij bij een zware valpartij schaafwonden op. Terugkeren in de spits van het gebeuren bleek niet meer mogelijk te zijn. “Ik kende wel meer pech in die periode, maar in de tweede seizoenshelft kwam ik boven water. Dat gaf me vertrouwen.”

In Gent-Staden opende de student LO & Bewegingsrecreatie met een knappe tiende plaats. “Ik had niet verwacht om mee te zijn in de eerste waaier. Op het einde van die slopende wedstrijd was ik leeg. De week nadien werd ik elfde op 150 renners in Zepperen. Ik ben tevreden over mijn vormpeil, temeer omdat ik geen perfecte winter kende. In oktober moest mijn neusbeentje rechtgezet worden om beter te kunnen ademen. In een veldrit in Frankrijk sloeg ik dan weer mijn voet om en door een verplichte skistage van tien dagen met de hogeschool in Oostenrijk verloor ik ook nog eens tijd. Meteen erna ging het richting Spanje voor het oefenkamp met mijn ploegmaats. Dat was zware kost. Maar ondanks die hindernissen voel ik me goed. De Youngster Coast Challenge is een eerste belangrijke test. Vorig jaar (onder meer in de Flanders Tomorrow Tour, red) heb ik ontdekt dat ik een goede eindsprint heb. Dat opent perspectieven”, besluit de zoon van ploegleider Peter.

Opstap naar profs

De Youngster Coast Challenge is de Primavera van het Noorden voor de beloften. Veel WorldTour- en Pro-continentale ploegen brengen vrijdag hun jonge talenten in stelling. Het is uitkijken naar onder meer Roel van Sintmaartensdijk. De winnaar van Brussel-Opwijk neemt het op tegen streekrenners Jelle Vermoote en Jelle Harteel. Ook de Israëlier Odet Kogut, de Italiaan Davide Persico en de Amerikaan Luke Lamperti worden bij de favorieten gerekend. Van West-Vlaamse zijde tekenen naast Dovy Keukens-FCC ook Basso Team Flanders en EFC-L&R-Van Mossel present.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus