‘Mo’ bereidt kleuters voor op allereerste schooldag: Huis van het Kind Niel ontwikkelt fotoboeken voor instappertjes

Een onthaalmoeder introduceert haar opvangkindjes met ‘Mo’ in het schoolgebeuren.© rr

Niel -

In het raam van het proviciaal project ‘Trampoline’ heeft het Huis van het Kind Niel twee fotoboeken ontwikkeld. Daarin neemt ‘Mo’ de instappertjes op sleeptouw door het schoolgebeuren. Het idee komt van een onthaalouder.

De allereerste schooldag voor instappertjes is altijd heel spannend. Tijdens een workshop met onthaalouders, kinderopvanginitiatieven en scholen voor het project Trampoline ontstond zo bij het Huis van het Kind in Niel het idee van de fotoboeken. Een van de speerpunten in het provinciaal project is om grote overgangen in het leven van jonge kinderen zorgzaam te omkaderen.

In elk boek - een voor elke kleuterschool in Niel - leidt het figuurtje Mo de kinderen rond op school aan de hand van acht foto’s. Onderweg houdt hij halt bij bijvoorbeeld de schoolpoort, de klas en de speelplaats. Verder staan in het boek enkele eenvoudige doe-opdrachten die ouders en kinderen aanzetten om te praten over die eerste schooldag.

Het fotoboekje ‘Met Mo naar school’.© rr

De fotoboeken worden ter beschikking gesteld van onthaalouders, kinderopvanginitiatieven en scholen. Andere professionals, zoals zorgcoördinatoren, en ouders kunnen het boekje ontlenen via de bibliotheek of het Huis van Het Kind Niel.

“De boeken vormen een mooie aanvulling op het ‘wenbeleid’ dat in onze scholen al wordt gevoerd”, zegt schepen van Onderwijs Eddy Soetewey (N-VA). “Door met foto’s een inkijk te bieden, wordt die belangrijke eerste schooldag heel wat concreter.”

“Hoe kinderen en jongeren het op school doen, heeft ook invloed op hun kansen in het latere leven. De allereerste stapjes naar school zijn dus van ontzettend groot belang”, voegt schepen van Gelijkekansenbeleid Anne Troch (Open Vld) toe. “Met dit initiatief kunnen we hopelijk nog meer kinderen een zo goed mogelijke start geven.”

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus