Huize Iris neemt intrek in nieuwe woonst: “Elke bewoner heeft nu eigen kamer en sanitair”

Directrice Karin Maes en hoofdbegeleidster Ann Vangestel staan bij de nieuwbouw waarin Huize Iris vorige week zijn intrek nam.© bar

Kontich -

Ter gelegenheid van de Dag van de Zorg, op zondag 19 maart, kan je in Kontich kennismaken met het nieuwe Huize Iris. De kleinschalige zorgvoorziening voor mensen met een beperking achteraan in de Reepkenslei is verhuisd naar een nieuw woongebouw. In een tweede fase wordt ook nog een nieuw dagcentrum gebouwd.

Bart Roggeman

Voor de veertien huidige bewoners en begeleiders is het nog wat wennen en zoeken, maar hun nieuwe woonst is een grote verademing. In 1988 was Huize Iris verhuisd vanuit Antwerpen naar de voormalige kleuterschool in de Reepkenslei. De oude gebouwen, die dateren van de jaren zestig, waren uitgeleefd en voldeden niet meer aan de hedendaagse normen.

“Verschillende bewoners sliepen nog met twee op een kamer en er was ook geen eigen sanitair”, vertelt directrice Karin Maes. “Nu heeft elke bewoner een eigen kamer én eigen sanitair met toilet, lavabo en douche.”

Elke bewoner heeft nu een eigen kamer én eigen sanitair.© bar

Die kregen, net als enkele ruime leefruimtes en keukens, onderdak in een nieuw gebouw achter het oude gedeelte. “Er is ook een badkamer met een hoog-laagbad ingericht, dat zowel naar ergonomie voor de medewerkers als het comfort voor de bewoners toe een hele verbetering is. Vooral ook toekomstgericht, gezien onze bewoners allemaal een dagje ouder worden”, voegt hoofdbegeleidster Ann Vangestel eraan toe.

Voor de inrichting werden de bewoners er ook bij betrokken om hun kamer een eigen, persoonlijk karakter te geven. Zo mochten ze de kleur voor een accentmuur kiezen. “Ik heb rood gekozen, want dat vind ik een mooie kleur”, zegt bewoonster Ann. “Samen met mijn zus heb ik ook meubeltjes gekozen.” Op de vraag of ze nog zou willen terugkeren naar haar vorige kamer, volgt direct een duidelijke ‘nee’.

Extra kamers

Momenteel wonen veertien bewoners permanent in Huize Iris. Met de nieuwbouw is er ruimte voor drie extra kamers (van vijftien naar achttien) en een logeerkamer voor gebruikers van het dagbestedingscentrum of externen die nood hebben aan tijdelijk logement.

Huize Iris maakt zich nu op voor een tweede fase. Nog voor de zomer worden de oude gebouwen gesloopt om er een nieuwbouw voor het dagbestedingscentrum, dat nu tijdelijk in Waarloos is ondergebracht, te realiseren. “Ook daarin krijgen we mogelijkheden om meer mensen dagbesteding aan te bieden. We willen er bijvoorbeeld ook graag een eigen snoezelruimte, waarvoor we nu nog samenwerken met ’t Spinneke, inrichten.”

Huize Iris nodigt de buurt en alle andere geïnteresseerden graag uit om op de Dag van de Zorg met het nieuwe woongebouw te komen kennismaken. De deuren staan open van 10 tot 17u. Er worden rondleidingen gegeven en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus