Tot 85 procent van bussen in regio rijdt niet door staking: “Iedereen heeft dat recht, maar gegijzeld worden is niet leuk”

Ann Meganck, onthaalmedewerkster bij de stad Aalst, wachtte tevergeefs op haar bus en ging dan maar te voet naar Nieuwerkerken.© Leen De Smedt

Aalst -

“Het zal à pied zijn, hé”, zegt Ann Meganck (58), onthaalmedewerkster bij de stad Aalst met een groene lach. Ze wachtte vrijdagmiddag tevergeefs op haar bus naar Nieuwerkerken ter hoogte van het station. Die kwam er net als geschat 80 à 85 procent van het busnet niet door omwille van een nationale vakbondsstaking voor minder loonsverlies en betere pensioenplannen voor het overheidspersoneel.

Leen De Smedt

“Ongeveer 80 à 85 procent van de chauffeurs in de regio’s Dender en Vlaamse Ardennen staken vandaag”, zegt Jimmy Verbrugge, buschauffeur en militant bij de socialistische vakbond voor overheidspersoneel, ACOD Tram-Bus-Metro (TBM). In Aalst lagen naar traditie de stadslijnen lam. Dat ondervond onder meer Ann Meganck (58) die ’s middags tevergeefs bus 1 van het station – zij werkt als onthaalmedewerker in het nabijgelegen administratief centrum van de stad – naar haar woonst in Nieuwerkerken probeerde te nemen.

“Ik had gehoopt dat er tenminste een aantal bussen zou rijden”, zegt Ann. “Ik neem zo goed als dagelijks de bus van en naar het ASZ. Van daar kan ik nog gemakkelijk te voet naar huis wandelen. Maar zelfs die bus rijdt niet… Dat zou toch wel moeten, voor mensen die naar het ziekenhuis moeten.”

“Iedereen heeft het recht om te staken en te ijveren voor een eerlijk loon, maar het is niet leuk dat mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer, daardoor gegijzeld worden”, vindt ze. “Het is de laatste jaren toch al dikwijls voorgevallen. Te voet is het vier kilometer voor mij, maar liever dat dan hier nog eindeloos te wachten en niet zeker te weten of er een bus doorkomt.”

Aalsterse scholen waren er niet gesloten door de staking. “Ik heb hier geen meldingen over gekregen”, zegt bevoegd schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Er zullen wel wat leerlingen te laat geweest zijn, maar er is geen staking in het onderwijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus