Zeilster Emma Plasschaert mikt na huwelijk (en met Australische titel op zak) nu volop op Europese titel

Zondag vangt het Europees kampioenschap Laser in de klassen ILCA 6 en ILCA 7 voor de kust van Andora, een klein stadje in de buurt van het Italiaanse Genua, aan. Het wordt de eerste zeilwedstrijd voor Emma Plasschaert sinds haar huwelijk met olympisch kampioen Matt Wearn.

Peter Rossel

Het format van dat EK bestaat uit drie dagen met reeksen, waarna drie dagen met finales volgen. In totaal zijn er twaalf reeksen. De twee slechtste resultaten vallen in de rangschikking weg. Er is geen medalrace.

Bij de vrouwen zeilen drie Belgen mee. Naast tweevoudig wereldkampioene Emma Plasschaert en regerend U21-wereldkampioene Elien Verstraelen debuteert Laura Bouckaert. Zij stapte van de laser 4.7 over naar de laser ILCA 6.

Bij de 117 deelneemsters zijn alle Europese toppers aanwezig. Meer nog, omdat het een open EK is, zeilen ook deelneemsters uit onder meer de Verenigde Staten, China, Argentinië en Japan mee.

Zonder Wannes Van Laer

Bij de mannen is er slechts één Belg, William Desmet, aan de slag. Wannes Van Laer stopte zijn actieve zeilcarrière. Hij werkt nu als hoofdcoach bij de Waalse zeilfederatie. In die hoedanigheid zal hij onder anderen Yannick Lefèbvre verder begeleiden. In totaal zijn er 190 deelnemers. Eén van hen is Matt Wearn, de echtgenoot van Emma Plasschaert.

Winter in Australië

Emma Plasschaert en Matt Wearn deden na hun huwelijksfeest medio februari een rondreis van tien dagen in Australië. Daarna zakten ze meteen af naar het Italiaanse Andora. Emma Plasschaert heeft deze winter niet echt gerust. Ze nam onder meer deel aan wedstrijden in Sydney en Melbourne. Ook volgde ze twee trainingskampen, eentje in Melbourne en eentje in Fremantle. De Oostendse won deze winter ook het open kampioenschap van Australië en Oceanië.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Olympisch ticket

Het Europees kampioenschap is meteen de start van een heel druk seizoen. Na het EK gaat het richting het Spaanse Palma (de Princess Sofia-race) en nadien naar het Franse Hyeres (de Olympic Week). Dat zijn twee worldcupraces. Daarna wacht er Plasschaert een intense trainingsperiode in Marseille, de venue van de Olympische Spelen 2024. Het hoogtepunt van het jaar valt in augustus: dan staat in het Nederlandse Scheveningen het WK geprogrammeerd. Daar zijn trouwens ook de eerste tickets voor de Olympische Spelen te verdienen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen