Minder treinen en bussen door nationale actiedag, maar hinder valt mee: “We raken op onze bestemming”

De hinder in Hasselt valt mee.© Dirk Jacobs

Hasselt -

Door de stakingsactie bij De Lijn en NMBS rijden er minder treinen en bussen dan normaal, maar iedereen die in Hasselt of Genk op een bestemming wil geraken en die op een grotere as ligt, geraakt er wel. In Lanaken is er wel meer hinder.

Dirk Jacobs, Chris Nelis, Eddy Vandoren, Luc Weyens, Jozef Croughs

“Wat de treinen betreft is er voor gezorgd dat vooral de IC-treinen rijden zodat je vanuit Hasselt richting Brussel, de kust, Luik, Genk en Antwerpen kunt gaan”, zegt Bart Crols van NMBS. “Alleen wie naar Antwerpen wil, zal meer hinder ondervinden. Daar is het uitkijken en soms een uurtje vroeger of later vertrekken. Naar Leuven zijn de fijnmazigere L-treinen er vandaag niet. Maar ook in Leuven raak je normaal zonder probleem.”

  © Dirk Jacobs

  Busdienst Hasselt

  Voor de bussen in Hasselt is er een gelijkaardig verhaal, maar ook daar hebben de reiziger vooralsnog weinig reden tot klagen. “Eigenlijk is de bus gewoon opgedaagd zoals op andere dagen”, zegt Riet die naar Kiewit moet. “Ik had zelfs de trein en een stevige wandeling als alternatief voorzien, maar dat is dus niet nodig.”

  Bijna 6 op 10 bussen rijden bij De Lijn. Daardoor passeert geregeld een bus aan elk perron bij het station in Hasselt. Minder frequent dan anders, maar ook nu geraakt iedereen waar hij of zij wil zijn.

  Zowel voor de trein als de bus is het vandaag raadzaam de routeplanners vooraf te bekijken. Daarop wordt accuraat weergegeven welke bussen en treinen bollen en welke dat niet doen.

  © Dirk Jacobs

  Hinder in Genk valt mee

  Ook in Genk lijkt de staking een minder grote impact te hebben dan aanvankelijk leek. Bussen rijden af en aan en ook tal van passagiers die er aan een halte staan, zijn ook zeker dat hun bus zal passeren.

  Op het infobord aan het station staat bij een verwachte rit maar zelden ‘rijdt niet’. Een van de bestuurders weet dat tijdens de ochtend weinig hinder is maar dat die zich later op de dag vooral zal afspelen.

  Op de perrons van het treinstation van Genk staat niemand. Het informatiebord laat weten dat er een staking gaande is en dat reizigers best eerst de website van de NMBS raadplegen alvorens naar het station af te zakken.

  © Chris Nelis

  Een passagier gaat voor de zekerheid eens kijken op het perron maar kan alleen vaststellen dat er geen trein staat. De meeste passagiers hebben de website gecontroleerd alvorens naar het station te gaan. “Ik had al gehoord van een mede-reiziger dat de rit die wij moeten nemen niet is afgelast”, zegt een jongeman die naar school moet. “Dat is ook de reden waarom ik hier op de bus wacht. Hoe het vanavond zal zijn als we moeten terugkeren weet ik niet. Schrik heb ik niet. Ik zal altijd wel thuis geraken.”

  Ook in Genk raken de reizigers op hun bestemming© Chris Nelis

  Bereidheid tot staken groot in Lanaken

  In de stelplaats van De Lijn in Lanaken zijn deze ochtend slechts 8 van de 30 bussen uitgereden. “Hier is de bereidheid tot staken vrij groot” luidt het. “Hoe het namiddag zal zijn, is afwachten. In ieder geval staken we niet om de reizigers te koeioneren, maar tegen de overheid die de overheidsdiensten stiefmoederlijk behandelt. Daarvan zijn niet alleen wij maar heel de maatschappij de dupe.”

  In Lanaken leeft ook de vrees voor privatisering enorm: “Dan gaan niet alleen wij onder andere omstandigheden moeten werken, maar wordt ook de dienstverlening verder afgebouwd waarvan in de eerste plaats de senioren en de sociaal zwakkeren de dupe zullen zijn.”

  © Eddy Vandoren

  Diest en Sint-Truiden

  Aan de stelplaats van De Lijn aan het industriepark in Brustem, Sint-Truiden is er deze ochtend om 9 uur geen zichtbare actie.

  Ook in Diest rijden er treinen en bussen, sommigen wel met vertraging.

  Ook in Diest rijden er treinen en bussen, sommige wel met vertraging© Luc Weyens

  Brustem.© Jozef Croughs

  Bus rijdt richting Beringen.© Luc Weyens

  Aangeboden door onze partners

  Hoofdpunten

  Aangeboden door onze partners

  Beste van Plus