Dienst Vreemdelingenzaken mag binnenkort mobiele telefoons van illegale criminelen zonder papieren onderzoeken

© BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft een wetsontwerp klaar waarmee hij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de mogelijk wil geven om de mobiele telefoons uit te lezen van mensen zonder geldige verblijfspapieren en zonder identiteitsdocumenten die in de gevangenis zitten voor criminele feiten, zoals drugsdelicten. Op die manier moet hun identiteit kunnen worden achterhaald, zodat ze het land kunnen worden uitgezet, zo verklaarde de minister donderdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

mtmBron: BELGA

Van Quickenborne ging in op de tweede ‘verjaardag’ van het kraken van de encryptiesoftware SKY ECC door de federale gerechtelijke politie. In die periode zijn al meer dan 500 gerechtelijke dossiers opgestart tegen bijna 3.000 verdachten. “Wat ons door SKY ECC is opgevallen, is de problematiek van de illegale drugscriminelen, van mensen in de illegaliteit die drugsfeiten plegen”, zei hij. “Alle grote steden worden daarmee geconfronteerd.”

LEES OOK. Algoritmes jagen op Albanezen: wat is er veranderd na twee jaar Sky ECC? (+)

In de Belgische gevangenissen verblijven momenteel ongeveer 3.500 mensen van wie de precieze identiteit niet bekend is. “We gaan nu de mogelijkheid geven aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ook de gsm’s van die mensen, die vaak zware drugscriminelen zijn, te doorzoeken om hun identiteit te achterhalen.”

Die criminelen houden volgens Van Quickenborne vaak hun identiteit verborgen. “Maar uit proefprojecten blijkt dat als je in de gsm van die mensen kunt kijken, je 20 tot 25 procent van hen effectief kunnen identificeren. En dat is belangrijk om hen ook daadwerkelijk te kunnen uitwijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen