EU zal nooit aanvaarden dat Rusland haar veiligheid bedreigt, zegt von der Leyen

© AP

De EU zal nooit aanvaarden dat haar veiligheid door Rusland wordt bedreigd. Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag beklemtoond in een toespraak voor het Canadese parlement.

Bron: BELGA

“We zullen nooit aanvaarden dat een militaire macht met imperiale dromen met zijn tanks een internationale grens oversteekt”, heeft von der Leyen ook meegedeeld aan de parlementsleden in Ottawa.

Voorts riep de Europese Commissievoorzitter in haar toespraak nog op tot een “onwrikbare militaire en economische steun” voor Oekraïne. 

Ze beklemtoonde dat Canada dankzij jarenlange militaire trainingen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de defensiecapaciteit van Oekraïne. Canada was al na de Russische annexatie van de Krim in 2014 begonnen met het opleiden van Oekraïense soldaten.

“Ik kan dit niet genoeg benadrukken: Canada heeft Oekraïne in de eerste dagen gered”, stelt ze. “Jullie hebben het belang van wat er in Oekraïne gebeurde eerder begrepen dan vele anderen, inclusief vele Europeanen.” 

Vrijdag naar Biden

Eerder op de dag had von der Leyen samen met de Canadese premier Justin Trudeau al een bezoek gebracht aan een Canadese legerbasis. De twee leiders beloofden er generatoren te leveren aan Oekraïne, dat door de Russische aanvallen op het elektriciteitsnet te kampen heeft met ernstige stroomonderbrekingen.

Ursula von der Leyen zal na haar bezoek aan Canada ook naar de VS reizen. Vrijdag staat een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden op het programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen