Tom Waes werd “uitgescholden voor nazi” na ‘Het verhaal van Vlaanderen’, maar kreeg ook mooi compliment

Tom Waes.© Guillaume Van Laethem

Zondag is de laatste aflevering van Het verhaal van Vlaanderen uitgezonden. Presentator Tom Waes kijkt nog eens terug op de felle kritieken die hij te slikken kreeg.

POM

Het verhaal van Vlaanderen moet een van de meest becommentarieerde programma’s van de laatste jaren zijn. Zowel in de officiële pers als op sociale media. Naar aanleiding van de laatste aflevering kijkt presentator Tom Waes in Dag Allemaal nog eens terug op al die reacties.

LEES OOK. Op zoek naar meer verhalen van Vlaanderen: ga Tom Waes achterna in de mooiste geschiedkundige musea

Waes voelt zich niet te groot om te erkennen dat het niet perfect was. Zo erkent hij dat in de uitzending over de Guldensporenslag hij had moeten toelichten waarom Jan Breydel niet ter sprake kwam: omdat historici van vandaag zijn rol veel kleiner achten dan altijd aangenomen.

Waes zegt dat hij vaak harde kritiek kreeg. Zo werd hij voor “nazi” uitgemaakt na de uitzending over de Eerste Wereldoorlog. Criticasters pikten het niet dat hij de stelling dat de Franstalige officieren de Vlaamse soldaten de dood injoegen, onderuithaalde. Maar Waes wijst erop dat geschiedkundig inzicht verandert, evolueert en dat het programma ook dat de kijker meegaf.

Ook de subsidies van het programma gingen over de tongen. Op de commentaar dat Het verhaal van Vlaanderen 400.000 euro uit het budget van onderwijs haalde, geeft Waes toe dat dat veel geld is, maar hij wijst er ook op dat dat slechts 0,01 procent is van de totale Vlaamse begroting.

De mooiste commentaar kreeg Tom Waes van een vader die in de supermarkt op hem afstapte en zei dat door zijn programma zijn zoon “op zondagavond nog eens gezellig met het gezin tv kwam kijken”. “Dat gaf me kippenvel”, aldus Waes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen