Zaffelare creëert Zorgzame Buurt vanuit wzc Exalta

Bloemen creëerden een eerste link met de buurt van de Berkenstraat© wzcexalta

Lochristi -

In Vlaanderen en Brussel lopen er momenteel al 130 Zorgzame Buurt-projecten. Ook woonzorgcentrum Exalta haakt zijn wagentje aan de door de overheid en de gemeente financieel ondersteunde initiatieven om in Zaffelare zo’n Zorgzame Buurt te creëren. Niet over het volledige grondgebied, maar wel over de ruime buurt van de Berkenstraat. Een doelgroep van 300 medebewoners wordt mee in het buurtbad getrokken.

Geert Herman

Afgelopen vrijdag werd de tweede infosessie van het project gehouden, met de bedoeling om nog meer vrijwilligers bij het initiatief, dat ondertussen een jaar loopt, te betrekken. “We willen de gaten die het verenigingsleven nog laat, vullen”, zegt regiodirecteur Hilde Van Hecke. “In het eerste jaar hebben we al twee buurtbabbels gehad om naar de noden van de bewoners te peilen. Momenteel loopt de actie ‘Een bloemetje voor jou’, dat een vaas met een bloemetje aan een bewoner bezorgt, die het nadien doorgeeft - of laat doorgeven - aan een andere buur, gewoon om iemand te verrassen. Op 30 april eindigt dat met een gezellig samenzijn waarbij alle betrokkenen mekaar opnieuw ontmoeten. De verbinding van de bewoners wordt op die manier nog versterkt. We willen ook dat ons tweede werkjaar geen eindpunt wordt, maar dat het project wordt voortgezet. Het liefst met nog meer steun van de overheid”, aldus de regiodirecteur.

Buurthuis ’t Vaardeken

An Veillaird is de verantwoordelijke om nog nieuwe ideeën in de Zaffelaarse buurtmarkt te zetten. Zo moet buurthuis ’t Vaardeken - de cafetaria van het wzc - de ontmoetingsplaats worden, niet alleen voor zorgbehoevenden, maar voor iedereen uit de buurt. Daar kunnen sportieve, recreatieve of creatieve middagen georganiseerd worden. Iedereen die wil, kan zich hiervoor engageren, vanuit een hobby, passie of interesse. Het hoeven geen lessen te zijn, maar gewoon gezellige actieve sessies met wat begeleiding. Van bingo tot kaartspelen, een rondje breien of een ingeleide film. (lees verder onder de foto)

Een waaier aan vacatures voor Zorgzame Buurt© ghl

Groene vingers

“Het begin van de lente is ook de aanzet voor tuininitiatieven”, vertelt An. “Er is al een babbelplek aangelegd in de voortuin, achter het woonzorgcentrum komt vanaf deze week een moestuin. Iedereen met groene vingers uit de buurt is er meer dan welkom. Dieren rond het woonzorgcentrum zijn evenwel nog niet voor morgen: “Een grazende koe die je ook nog moet melken is niet direct aan de orde, we hebben al genoeg met een konijn”, aldus de coördinatrice.

Versterken van het kleine helpen in de buurt is een ander initiatief: de rolluiken optrekken, een boodschap meebrengen of de hond al dan niet met de bewoner uitlaten zijn voorbeelden van kleine en niet echt professionele hulp. Met eenzelfde doel: bewoners helpen en ze mee over de drempel van het buurtleven tillen.

© wzcex

Tenslotte wordt ook een beetje in eigen huis gekeken: ook in het woonzorgcentrum zijn nog helpende handen nodig, voor maaltijdbedeling, een wandeling met een bewoner, of een opbeurende babbel. Ook dat projectje maakt deel uit van de Zorgzame Buurt in Zaffelare, want het is natuurlijk een interactief gebeuren: van het wzc naar de buurt, en omgekeerd.Momenteel wordt de Zorgzame Buurt in Zaffelare al gedragen door ruim 20 vrijwilligers, vrijdagmiddag daagden nog eens 12 geïnteresseerden op om de vele speels omschreven vacatures te vullen. Van notoir straatloper, over man of vrouw met de groenste vingers, tot de persoon met de grootste glimlach van Zaffelare.

Wie zich alsnog herkent in dit of andere ‘vacatures’ uit de Zorgzame Buurt mag zijn of haar interesse kenbaar maken aan An Veillaird, die alles coördineert. Bellen naar 09 355 50 11, of mailen naar zorgzamebuurt@exalta.be of an.veillaird@exalta.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus