Merendeel van wereldbevolking in 2035 te zwaar of obees

© Shutterstock

Ruim de helft van de wereldbevolking zal in 2035 te zwaar of zelfs obees zijn. Dat blijkt donderdag uit de Atlas 2023 van de World Obesity Federation. Een op de vier wereldburgers, bijna twee miljard mensen, zal over twaalf jaar aan obesitas lijden. Obesitas onder kinderen zal ook sterker toenemen dan bij volwassenen.

mtmBron: BELGA

In 2035 zal naar schatting 51 procent van de wereldbevolking, circa 4 miljard mensen, overgewicht hebben als er geen maatregelen rond preventie en behandeling getroffen worden, aldus de federatie.

Volgens het rapport zal het ernstig overgewicht vooral toenemen onder kinderen en in landen met lagere inkomens. Risicovol overgewicht kan bij kinderen tegen 2035 meer dan verdubbelen ten opzichte van 2020, wat neerkomt op 208 miljoen jongens en 175 miljoen meisjes met obesitas.

Louise Baur, voorzitter van de World Obesity Federation, roept beleidsmakers op om nu te handelen om de schade te beperken. De kosten voor de samenleving zouden vanaf 2035 kunnen oplopen tot jaarlijks meer dan 4 miljard dollar. De federatie benadrukt dat ze met de erkenning van de economische impact mensen met obesitas - een chronische, terugkerende ziekte - niet met de vinger wil wijzen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer