Veldlopen BK in Laken 

Isaac Kimeli kan op BK in Laken alleen maar verliezen: “Ik ga het volle pond geven, na zondag is mijn winterseizoen toch voorbij”

Ondanks een selectie straks toch geen EK indoor voor Isaac Kimeli. “Dat is niet te combineren, ook al had ik misschien het podium kunnen halen.”© BELGA

Het gaat Isaac Kimeli voor de wind. De Belgisch veldlooptitel kan hem zondag in het Park van Laken behoudens pech niet ontsnappen. Net als twee weken geleden in Diest worden Guillaume Grimard en Dorian Boulvin zijn voornaamste concurrenten. “Maar deze keer zal ik wel het volle pond geven”, belooft de man in bloedvorm.

Erik Gyselinck

Michael Somers, die Kimeli het vuur aan de schenen had kunnen leggen, zal zijn titel in Brussel niet verdedigen. Vorige zondag in Sevilla realiseerde de Leuvenaar bij zijn allereerste marathon ooit meteen een toptijd van 2u09’31”, dat is negen seconden onder de WK-limiet voor Boedapest. “Ik denk niet dat een atleet een week na zo’n schitterende prestatie nog zin heeft in een loodzware veldloop”, merkt Kimeli droogjes op. “Niettemin zal ik mij niet meer inhouden zoals in Diest het geval was. Ik ga het volle pond geven. Na zondag is mijn winterseizoen immers voorbij.”

Geen ploegenspel meer

“Dat wil echter niet zeggen dat ik van in de start zal weglopen. Mijn tactiek is om deel uit te maken van de hoofdgroep en pas na enkele ronden te versnellen. Mocht ik er meteen als een speer van doorgaan, dan kan je een klap krijgen, waarvan je niet meteen herstelt. Guillaume Grimard zal mij allicht het langst volgen. Mijn trainingspartner Dorian Boulvin maakt eveneens kans op het podium. Neen, we gaan geen ploegenspel meer spelen zoals drie jaar geleden met Dieter Kersten (Kimeli liet Kersten voor de tweede plaats voorgaan, zodat die de CrossCup alsnog won ten nadele van Soufiane Bouchikhi, wat toen voor veel commotie zorgde, red.). 

Net als vorig jaar zal de omloop in Laken er zondag droog bijliggen. “Dat heb ik het liefst”, zegt de 28-jarige atleet van OE Halle. “Zondag ga ik voor mijn vierde Belgische crosstitel en voor mijn vijfde CrossCup-eindzege.”

De verrassende selectie voor het EK indoor in Istanboel die Kimeli eerder deze week kreeg op grond van zijn rangschikking op de wereldranglijst, legde hij inmiddels naast zich neer. “Dat is niet te combineren en stond ook niet op mijn planning. Spijtig, want ik had misschien het podium kunnen halen. In 2021 liep ik mijn laatste kilometer in 2’21 en behaalde ik zilver op het EK. Toch verloor ik toen mijn profcontract. De 3.000 meter was geen olympische afstand, zeiden ze me toen. Sport Vlaanderen zat fout. Ik heb toen niets gezegd, maar heb met de benen geantwoord. Gelukkig is dat nu rechtgezet en kreeg ik na een jaar mijn profcontract terug.”

In de jeugdcategorieën eveneens te volgen voor de titels in Laken: de Opwijkse cadet Njema Kilani die aangesloten is bij Eendracht Aalst, junior Mathis Lievens van VAC, Jana Van Lent van Excelsior Brussel en Yorick Van de Kerckhove van Roba bij de senioren U23.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus