Wetenschappers ontdekken gen dat cruciale rol speelt bij obesitas

© Shutterstock

Obesitas veroorzaakt veel gezondheidsproblemen en verergert verschillende, chronische aandoeningen waaronder diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Sommige zwaarlijvigen zijn echter vatbaarder voor complicaties dan anderen. Dat stellen onderzoekers in het vakblad Nature genetics.

Hanne Vandenweghe

Wetenschappers zoeken al lang naar welke genen een invloed hebben op obesitas en mensen vatbaarder maken voor verschillende aandoeningen, maar de identificatie daarvan is bijzonder moeilijk. Een nieuwe studie lijkt nu voor een doorbraak te zorgen. Onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Chicago, hebben de impact van een genetische variant (SNX10) geassocieerd met een hogere taille-tot-heupverhouding. Deze wijst op meer buikvet, wat een grote rol speelt bij vorming van vetcellen. De variant wordt ook in verband gebracht met hogere cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed.

LEES OOK:

Opvallend: het fenomeen draagt enkel bij vrouwen bij tot overmatige vetophoping, wat dan weer impliceert dat dames vatbaarder zijn voor bepaalde obesitas-gerelateerde aandoeningen dan mannen. “We zien obesitas als een primaire ziekte of de bron van morbiditeit, maar wat obesitas eigenlijk doet, is de ontwikkeling bevorderen van cardiovasculaire en metabole ziekten zoals diabetes, hartaanvallen en hypertensie”, zegt professor menselijke genetica en auteur van de studie Marcelo Nobrega. “Het verbijsterende is dat niet alle zwaarlijvige mensen dit soort complicaties ontwikkelen. Van de honderd genen die betrokken zijn bij vetophoping of obesitas hebben we één gen geïdentificeerd dat meer in staat is om die complicaties te veroorzaken en dat vooral doet bij vrouwen,” aldus Nobrega.

In een volgende onderzoeksfase willen de wetenschappers naar de exacte samenstelling van SNX10 kijken om te begrijpen waarom het gen deze effecten heeft. Ze hopen op die manier ooit een behandeling te vinden om het effect te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer