Aantal ‘nieuwe Belgen’ bereikt hoogste peil in 20 jaar

Vlaams Belang-kamerfractieleidster Barbara Pas© BELGA

Het aantal mensen dat de Belgische nationaliteit verwerft, piekt tot een nieuw hoogtepunt. Dat blijkt nu reeds uit de voorlopige cijfers voor 2022, stelt Vlaams Belang-kamerfractieleidster Barbara Pas. In de eerste elf maanden van vorig jaar verwierven welgeteld 43.956 mensen het staatsburgerschap. In heel 2021 werd afgeklokt op  38.342 nieuwe Belgen. “Zelfs de meest logische en redelijke verstrakking van de voorwaarden om de nationaliteit te verwerven blijft uit”, klaagt Pas aan.

gliBron: BELGA

Met bijna 44.000 nationaliteitsverwervingen wordt zelfs het hoogste niveau bereikt sinds de periode 2000-2002. Toen werd het verwerven van de Belgische nationaliteit heel wat makkelijker ten gevolge van de zogenaamde ‘Snel Belgwet’. In 2002, toen de impact van deze wet nog onmiskenbaar speelde, werd afgeklokt op het cijfer van 46.423 ‘nieuwe Belgen’. Met gemiddeld zo’n 4.000 nationaliteitsverwervingen per maand zal het eindresultaat voor 2022 dat van 2002 ongetwijfeld overschrijden, verwacht Barbara Pas.

Volgens het Vlaams Belang mag het staatsburgerschap pas toegekend worden wanneer men hier minstens tien jaar legaal en ononderbroken verblijft, zich niet heeft bezondigd aan criminele feiten, een loyaliteitsverklaring aflegt, economisch actief bijdraagt aan onze samenleving én slaagt in een burgerschapsproef die onder meer de kennis van de streektaal toetst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen