Antwerpse criminelen krijgen steeds vaker ‘luchtpost’ over gevangenismuur

© ATV

Nooit eerder werden in de Antwerpse gevangenis zoveel pakketten drugs en smartphones onderschept die van buitenaf over de muren worden gegooid. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag.

adb, gjsBron: BELGA

Na de massa-arrestaties uit de Sky ECC-onderzoeken is het aantal smartphones dat over de muur gegooid wordt bijna verviervoudigd. De cipiers troffen vorig jaar 308 gsm’s aan, terwijl dat er in 2021 maar 81 waren. En 436 pakjes drugs — vaak in tennisballen gestopt — werden gevonden vóór gevangenen de buit konden oppikken, meer dan dubbel zoveel als een jaar eerder. Er wordt ook gebruikgemaakt van drones.

“Zij proberen hun drugshandel in de gevangenis voort te zetten. Degoutant hoe die drugscriminelen de verslaving en de miserie van vele gevangenen willen uitbuiten”, zegt minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD).

De minister heeft de politie gevraagd vaker de cellen te doorzoeken en rond de gevangenis te patrouilleren. Zeker tijdens de dagelijkse wandeling van de gevangenen, in de namiddag, wordt er veel over de muren gegooid.

Bestraffen

Hij werkt ook een regeling uit om ‘overgooiers’ te bestraffen. Nu is dat enkel strafbaar als er illegale zaken worden aangetroffen zoals wapens of drugs, maar de bewijslast ligt moeilijk, lichtte Van Quickenborne woensdag toe op Radio 1. In het nieuwe strafwetboek wordt het overgooien zelf illegaal. De straffen variëren van een geldboete tot een celstraf van drie jaar voor veelplegers.

Tot slot komt er een proefproject om iedereen die de Antwerpse gevangenis binnenkomt te screenen en voldoende zorgaanbod te voorzien om mensen van een drugsverslaving af te helpen, zei Van Quickenborne nog. “Het drugsgebruik in de gevangenis neemt toe, en dat is problematisch omdat het onrust veroorzaakt en de gezondheid beïnvloedt. We moeten het probleem dus ook ten gronde aanpakken”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen