Ursula von der Leyen voor de rechter gedaagd voor sms’jes met vaccinfabrikant tijdens coronacrisis

De Amerikaanse krant ‘The New York Times’ is naar de rechter gestapt om de Europese Commissie te dwingen tekstberichten tussen commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de baas van coronavaccinfabrikant Pfizer vrij te geven. Ook het Europees Parlement dringt daarop aan.

gjs

De Amerikaanse krant The New York Times stuitte in een reconstructie van de aankoop van coronavaccins door de EU op de persoonlijke bemoeienis van commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Die zou, op een moment dat de wereld in volle pandemie koortsachtig joeg op coronavaccins, met Pfizer-topman Albert Bourla per sms hebben onderhandeld over de miljardendeal. De commissie vindt dat de sms’jes niet onder de transparantieplicht van de commissie vallen en zegt ze ook niet meer te kunnen terugvinden.

LEES OOK. Von der Leyen onderhandelde op eigen houtje met Pfizer over miljard coronavaccins

De rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie is 25 januari aangespannen, blijkt uit documenten van het hof waarover het Europese nieuwsplatform Politico als eerste berichtte. The New York Times heeft nog niet op het artikel gereageerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen