Acht Borgerhoutse helden gaan naar huis met Gouden Reuske: van pleinpatrons tot Reuzen vzw

© ATV

Borgerhout -

Tijdens het Gala van de Gouden Reuskens werden dinsdagavond in een uitverkochte Roma grote en kleine Borgerhoutse helden in de schijnwerpers geplaatst. Uit meer dan honderd genomineerden werden acht winnaars gekozen die tijdens een groots opgezette show een Gouden Reuske mee naar huis mochten nemen.

Elien Van Wynsberghe, Dominique Piedfort

Het is de tweede keer dat Borgerhout dit gala organiseert. Elke Borgerhoutenaar die iets strafs presteert, komt in aanmerking om een Gouden Reuske in de wacht te slepen. En dat er heel wat helden in het district wonen, werd snel duidelijk uit de lijst van ruim honderd genomineerden: van de sympathiekste kassierster tot de stylist van wereldsterren als Lady Gaga.

Een 30-koppige jury kreeg de uitdagende opdracht om uit die lange lijst van genomineerden zeven winnaars te kiezen in evenveel categorieën. Het publiek stemde in De Roma live voor de laatste held in de achtste categorie, BorgerNieuw.

De winnaars op een rij

In de categorie BorgerBouwer (supervrijwilliger), werden de Borgerhoutse pleinpatrons- en patrona’s tot winnaar uitgeroepen. Tien jaar geleden sloegen jongerenorganisaties JES, KRAS en Samen op Straat (SAAMO) de handen in elkaar voor dit pioniersproject in Borgerhout. Het verhaal vertrekt vanuit de kracht van jongeren die zijn opgegroeid in de buurt. Via een uitgebreide opleiding worden deze jongeren klaargestoomd tot vertrouwenspersoon van hun pleintje.

LEES OOK: 10 jaar Pleinpatrons in Borgerhout: “Zie ons als de grote zus of broer voor de buurt”

In de categorie BorgerRookie (jong talent), mocht auteur Mohamed Amin Chaib naar huis met een Gouden Reuske. Chaib is bekend van het boek ‘Aanslag op het hart’. De wereld leerde zijn broer kennen als de IS-terrorist die in een video de aanslagen in België opeiste en vervolgens een man executeerde. Zes jaar later ging Mohamed Amin Chaib in zijn boek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zijn broer van een goedlachse bakker evolueerde naar een kille moordenaar. “

© Patrick De Roo

Moving Ground vzw werd dan weer uitgeroepen tot BorgerBende (topteam) van het district. De artistieke jongerenorganisatie startte op het Terloplein en werkt nu vanuit Trix. Moving Ground doet stadsjongeren samen podiumkunsten maken.

In de categorie BorgerMondo (internationale bekendheid) ging journalist Yassine Atari met een Gouden Reuske aan de haal. “Atari slaagt erin om humanitaire crisissen in pakkende beelden te capteren”, zo oordeelde de jury. De jonge Borgerhoutenaar bracht al van overal ter wereld verslag uit en maakte ook meerdere reportages samen met oorlogsjournalist Rudi Vranckx.

De Reuzen vzw werd uitgeroepen tot BorgerBelg (nationale bekendheid). De vzw sleepte met de Reuzenstoet afgelopen jaar de Ultima-prijs voor Immaterieel Erfgoed in de wacht

De Wereld Van Rayaan mocht op zijn beurt met het Gouden Reuske in de categorie BorgerBeeldig (mooimaker) naar huis gaan. De organisatie zet zich dagelijks in om een toegankelijk vrijetijdsaanbod aan te bieden aan kinderen en jongeren met autisme spectrum stoornis (ASS).

Joost Sierens die onlangs 60 werd en op de Turnhoutsebaan al 40 jaar zijn Carrefour uitbaat, kreeg een gouden Reuske in de categorie BorgerGoud (lifetime achievement). Sierens is onder meer de drijvende kracht achter handelaarsvereniging Boho 2140 en achter het festival Borgerrio.

LEES OOK: Joost Sierens opende 40 jaar geleden supermarkt op Turnhoutsebaan in Borgerhout: “Het was niet altijd makkelijk, maar ik ben blij dat ik het heb volgehouden”

TIKA Tiramisu kreeg tot slot een Gouden Reuske in de categorie Borgernieuw (opvallende nieuwkomer). Toen ze tijdens corona haar job in de horeca verloor, besloot Martika zich toe te leggen op haar passie: koken. Ondertussen heeft ze haar eigen app ontwikkeld en verkoopt ze haar lekkers bij lokale winkels. In december opende ze haar eigen zaak op het Eilandje.

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus