Nederland en Duitsland gaan Leopardtanks kopen voor Oekraïne

Themabeeld© REUTERS

Het Duitse ministerie van Economie heeft de uitvoer van maximaal 178 Leopard 1A5 gevechtstanks van Duitse makelij naar Oekraïne goedgekeurd. De ministeries van Economische Zaken en Defensie hebben dat dinsdag in Berlijn gezamenlijk bekendgemaakt.

lto

“Hoeveel Leopard 1A5-tanks daadwerkelijk aan Oekraïne zullen worden geleverd, hangt af van de vereiste onderhoudswerkzaamheden”, aldus de verklaring.

Landen die militaire wapens en uitrusting van Duitsland kopen, moeten doorgaans toestemming van Berlijn krijgen voor ze deze aan een ander land overdragen. De Nederlandse regering kondigde dinsdagavond aan dat ze samen met Duitsland en Denemarken “ten minste 100 Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne koopt”.

Eerder dinsdag had de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius tijdens een verrassingsbezoek aan Kiev bekendgemaakt dat Oekraïne meer dan 100 gevechtstanks van het type Leopard 1A5 zal krijgen van een groep van verschillende Europese landen.

LEES OOK. Meer dan 1000 Russische soldaten gedood in een dag volgens Oekraïense leger

Deze zomer

Sommige tanks zouden al tegen de zomer arriveren, maar het grootste deel wordt naar verluidt pas volgend jaar geleverd. Minstens drie bataljons moeten er tegen het eerste of tweede kwartaal van 2024 mee uitgerust zijn, zo zei de Duitse politicus tijdens het bezoek, dat aanvankelijk om veiligheidsredenen geheim was gehouden. Pistorius zei niet uit welke Europese landen -naast Duitsland- de tanks zullen kopen.

Het bezoek aan Kiev was de eerste grote buitenlandse reis van de minister van Defensie sinds hij bijna drie weken geleden werd beëdigd.

De aankondiging komt enkele weken nadat de Duitse regering had toegezegd Kiev te voorzien van haar modernere Leopard 2-gevechtstanks.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer