Domein De Warande wordt verder uitgebouwd met nieuwe lokalen, dierenweide en stallingen: “Aantal bezoekers stijgt elk jaar”

Een simulatie van de tweede bouwfase van De Warande.© IF

Kortrijk -

De tweede bouwfase van ‘De Warande van de toekomst’ gaat in de zomer van start. Het speeldomein krijgt nieuwe lokalen, een dierenweide en stallingen. De kostprijs bedraagt bijna 5 miljoen euro.

Kris Vanhee

Sinds 2010 ondergaat De Warande, het natuurlijk speeldomein en jeugdverblijfcentrum op de grens van Heule met Kortrijk, een make-over. In 2020 werd de eerste fase van de werken afgerond met de bouw van een noordelijke vleugel. Nu start de volgende fase.

De tweede vleugel is bestemd voor polyvalente ruimtes, een nieuwe dierenweide en stallingen. “De oppervlakte van deze stadssite is sinds 2010 verdubbeld door de uitbouw van een groen en avontuurlijk speeldomein, een veilige fietsverbinding met het centrum van de stad én een gemeenschappelijke parking met Waak en De Branding. Het aantal bezoekers neemt jaar na jaar toe”, licht schepen van Jeugd Bert Herrewyn (Vooruit) toe.

Om de werking op De Warande te garanderen werd in een eerste fase de noordelijke vleugel gebouwd nabij de nieuwe ingang en de parking langs de R8. Ondertussen bleef de bestaande overnachtingsaccommodatie in gebruik en deed de noordelijke vleugel dienst als polyvalente ruimte voor de dagelijkse werking en de speelpleinwerking. (Lees verder onder de foto)

Deze gebouwen gaan tegen de vlakte.© loh

Herrewyn: “De nieuwe vleugel wordt gebouwd op de perceelgrens met De Branding, op dezelfde locatie als de oude lokalen. Zo blijft de groene buitenspeelruimte centraal staan. Alle lokalen zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf het speeldomein. Het achterliggend blok is over de volledige lengte bestemd voor functioneel gebruik. Je vindt er bergruimtes, sanitair, EHBO, technische ruimtes, een keuken en een vast lokaal voor de monitoren van de speelpleinwerking. Zonder extra binnenruimte te creëren wordt de beschikbare binnenspeelruimte zowat verdubbeld tot 1.600 vierkante meter. Ongeveer de helft zijn de effectieve lokalen, de overige helft is overdekte buitenspeelruimte. Zodra het nieuwe gebouw er staat, wordt de noordelijke vleugel van de eerste fase omgebouwd tot overnachtingsruimtes van het jeugdverblijf.”

Nieuw is ook de dierenweide van 2.000 vierkante meter. Alle dieren krijgen hun eigen, moderne stallingen op maat met uitloopweides.

Bijeenkomst voor buren

De werken beginnen in de zomer van 2023 en eindigen een jaar later. De totale projectkost wordt geraamd op 4.713.832,77 euro. Binnenkort wordt een bijeenkomst voor de buren georganiseerd. In een derde en laatste fase wordt de huidige overnachtingsruimte gesloopt om nog meer speelnatuur te creëren.

De Warande bestaat sinds 1950 en is nu 8,5 hectare groot. In 2022 mocht het speeldomein 59.985 mensen ontvangen. Tegenover de pandemiejaren is dat een grote stijging, maar ook tegenover de jaren daarvoor is er een duidelijke stijging (49.609 bezoekers in 2019).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus