Moskee in Berchem overspoeld door hulp én vrijwilligers: hele provincie steunt Turkije en Syrië

© ATV

Berchem -

In de Selimiye moskee in Berchem zijn ze druk in de weer om allerlei goederen te verzamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. De komende dagen zullen heel wat containers aan hulpgoederen vertrekken naar beide landen. “Er zijn al zestien containers gevuld. Vanavond vertrekt een eerste vracht naar de getroffen gebieden”, zegt Erkan Öztürk, raadslid voor district Berchem (Groen), die ook een handje werd toegestoken door zijn ex-voorzitster Meyrem Almaci.

Alexandro Yaramis

© Victoriano Moreno

Aan het begin van de Generaal Drubbelstraat is al duidelijk hoe druk het ter hoogte van de moskee is. Om de haverklap komen mensen langs met dozen vol gerief, gaande van onderbroeken tot dekens. De moskee is omgetoverd tot een depot en sorteerruimte. Af en toe wordt het werk voor enkele minuten onderbroken voor het gebed.

Erkan Öztürk, raadslid voor het district Berchem (Groen), staat ons graag te woord. “Maandagavond zijn we heel klein begonnen. Toen startten we een lokale inzamelactie, maar inmiddels brengen mensen uit heel de provincie hulpgoederen naar hier.”

De moskee is tot de nok gevuld en het is hier duidelijk over de koppen lopen. Het is wanneer je de gebedsruimte van de moskee binnenwandelt dat het duidelijk wordt hoeveel vrijwilligers hier aan de slag zijn met het sorteren. “Zo’n honderd vrijwilligers zijn hier vandaag aan het helpen. Zodra wij het materiaal ontvangen, sorteren we het in dozen. De inzamelactie in gecentraliseerd in deze moskee. Alleen al met hulpgoederen uit de provincie Antwerpen hebben we vandaag zestien containers gevuld. Van hieruit gaat alles naar een depot in Brussel en dan vertrekken de vrachten richting Turkije en Syrië. ”

Öztürk beklemtoont dat het bijzonder koud is in Turkije. “Daarom benadruk ik dat we van de gulle schenkers vooral dekens, schoenen en winterkleding verwachten. Geld is natuurlijk ook welkom.”

Vrijwilligers

Kader Dogan is een van de vele vrijwilligers die al sinds de vroege uurtjes hun handen uit de mouwen steken. “In de getroffen streek heb ik geen familie, maar ik kom mijn land steunen”, zegt ze. “Heel het land is mijn familie. Maandag was mijn dochter hier ook met andere jongens en meisjes tot laat in de nacht bezig. Zoals je ziet zijn we met heel veel. We hebben zelfs al via sociale media moeten zeggen dat we geen extra vrijwilligers nodig hebben op dit moment.”

© Victoriano Moreno

Door de overvloed aan materiaal en vrijwilligers verliep de sorteeractie aanvankelijk zeer chaotisch. Een verantwoordelijke neemt het woord en herstructureert de actie. “Mannenkleding links, vrouwenkleding daar en kindergerief rechts.”

Twee vrachtwagens worden ingeladen. Ze vertrekken nog dinsdagavond.© rr

Volgens Kader zijn er niet uitsluitend Turken die hier aan het helpen zijn. Een Marokkaanse vrouw wil ons graag anoniem te woord staan. “Uit solidariteit zijn we genoodzaakt om te komen helpen. We zijn allemaal aangeslagen door de aardbevingen in Turkije, Syrië en Irak. Ik heb heel wat mensen uit mijn gemeenschap op de hoogte gebracht. Zelf ben ik hier via een Turkse vriendin gekomen.”

Eerste vracht

In de menigte zien we ook Meyrem Almaci, ex-partijvoorzitster van Groen. “Net als vele anderen probeer ik een steentje bij te dragen”, zegt ze. “We proberen met de kennis en de kunde alles bij elkaar te brengen zodat alles zo snel mogelijk daar raakt. Iedereen die betrokken is bij de moskee is hier samengekomen om te helpen. De moskee is an sich al een plaats waar mensen zich organiseren. Vandaag zie je de mooiste kant ervan in de moeilijkste tijden. Vanavond vertrekt er trouwens al een eerste vracht naar het rampgebied.”

Meyrem Almaci (Groen) en Erkan Öztürk (Groen).© Victoriano Moreno

“Op middellange termijn is het belangrijk om de streek terug op te bouwen”, gaat Almaci verder. “Er zijn heel wat infrastructuur, grote ziekenhuizen en flatgebouwen verloren gegaan. Heel veel mensen moeten worden opgevangen in kampen. B-Fast vertrekt al naar daar, maar ook bij hulporganisaties en de verschillende regeringen zijn er budgetten vrijgemaakt. We gaan moeten monitoren wat Syrië en Turkije zelf nodig hebben, want de omvang is catastrofaal. Help de helpers en help de slachtoffers.”

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus