Wielrennen Elite EK piste in Grenchen

Robbe Ghys mikt met Fabio Van Den Bossche naar de Europese titel ploegkoers: “In Bessèges ben ik paar keer door het oog van de naald gekropen”

Robbe Ghys: “Op de piste win je een beetje voor jezelf en dat blijft ook leuk.”© Belga

Brakel -

Na een dagvullende trip met de trein zijn Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche maandagavond vanuit Marseille in het Zwitserse Grenchen toegekomen. Ghys, die door ziekte moest passen voor de BK’s, kwam zonder kleerscheuren de Ster van Bessèges door. Hij won de Europese titel ploegkoers in Glasgow met Kenny De Ketele (2018) en wil dat graag met Fabio Van Den Bossche, zijn ploegmakker bij Alpecin-Deceuninck, overdoen.

Freddy De Geest

Robbe Ghys (26) begon met een bang hart aan de vijfdaagse Ster van Bessèges. Het was meteen ook zijn debuut in het shirt van Alpecin-Deceuninck. In de aanloop naar de Belgische pistekampioenschappen werd de naar Brakel uitgeweken Limburger ziek. “Twee dagen koorts verhinderden trainen en koersen. Mijn zoontje was op dat moment opgenomen in de kliniek. Ik had andere prioriteiten en zorgen, dan aan koersen te denken. Gelukkig is dat nu allemaal van de baan en kan ik focussen op mijn job. Ik ben de Ster van Bessèges goed doorgekomen. Het regende er valpartijen, maar ik kon ze telkens met heel veel geluk vermijden. Een paar keer ben ik wel door het oog van de naald gekropen. Het mag ook eens meezitten”, zegt een lachende Robbe Ghys.

In december werkte hij met zijn nieuwe ploeg Alpecin-Deceuninck een eerste ploegstage af. “Tijdens die stage kon ik wennen aan hun manier van werken. Na die stage ben ik nog een week langer in Spanje gebleven. Kort na Nieuwjaar waren we er opnieuw. Aan de basis kan het niet liggen. Na Bèsseges moet ik nu vooral recupereren. De ploegkoers is pas zondag. Na de Lotto-Zesdaagse Vlaanderen-Gent (die Ghys won met Lindsay De Vylder, red.) zat ik amper nog op de pistefiets. De komende dagen moet ik de pistetred opnieuw gewoon worden en dat zal lukken. Piste ligt me na aan het hart. De overstap naar Alpecin-Deceuninck betekent dat ik op de weg vooral een dienende rol zal hebben in functie van de kopmannen. Op de piste win je een beetje voor jezelf en dat blijft ook leuk.”

Belgen als favoriet

In de ploegkoers behoren de Belgen altijd bij de topfavorieten. “Dat is zo. Ik heb geen kijk op het deelnemersveld, maar dat doet er niet toe. Dat ik nu met Fabio rijd, heeft te maken met het rotatiesysteem dat de pistecoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele hanteren en niets met het feit dat we ploegmaats zijn bij Alpecin-Deceuninck. Ik had de BK’s graag benut als generale repetitie in functie van het EK, maar dat kon niet wegens ziekte. Met minder dan een medaille mogen we niet tevreden zijn. Na het EK vlieg ik terug naar Spanje waar de Ruta del Sol mijn volgende opdracht is. In Vlaanderen ben ik een eerste keer te zien in Kuurne-Brussel-Kuurne. De Nations Cup in Caïro (14-17/) staat ook op mijn programma”, zegt de renner, die de komende manden pendelt tussen weg en piste.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus