“Alles maakt me hier kwaad”: Xander De Rycke legt uit waarom hij Gent verliet

Xander De Rycke in de (Gentse) Vooruit.© FRANK ABBELOOS

Gent -

Comedian Xander De Rycke (35) verruilde onlangs Gent voor Zwijndrecht. In zijn meest recente zaalshow legt hij op een hilarische manier uit waarom hij niet kon aarden in de Arteveldestad. “Jullie zijn te patchouli voor mij.”

Max Dedulle

De Rycke woonde tijdens de coronacrisis nog in Gent, naar eigen zeggen vooral omdat het goed uitkwam. “Mijn lief werkte in Gent, mijn managementbureau was hier, veel vrienden woonden in Gent. Maar die maten kregen kinderen en verhuisden, mijn management verkaste naar Merelbeke en het ging uit met mijn lief. Ik bleef alleen achter en ben verhuisd. Waarom? Gent.”

Want alles in onze stad maakt hem kwaad, gaat de comedian verder. “Jullie zijn te patchouli voor mij. Alle Gentse vrouwen van mijn leeftijd zijn alternatieve tantes die op Instagram bezig zijn met allerlei drankjes te maken. Dan zie je een foto van een vuile, bruine fles met een halve aardpeer in. Kijk, ik heb kombucha gemaakt. Nee, je hebt tovenarij gemaakt en je moet terug naar de Efteling!”

Nog een voorbeeld: de workshops van Meneertje Teelepel aan de Zuid, waarin je leert om zelf houten lepels te maken. “Ik kan dat niet aan. Er zijn toch lepels? Heb je een lepel nodig, bel mij, ik geef je er een.”

Naast onze stad krijgen onder meer Eneco, broodjeszaak Panos en de uitvaartsector het hard te verduren in Dit Terzijde, De Ryckes nieuwe voorstelling. Een volledige opname van de show, die de comedian afgelopen najaar bracht in De Centrale, is te zien op YouTube en te horen op Spotify.