Gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem in de ban van visjes plooien: wereldrecordpoging van start

De eerstejaars van GBS De Sleutelbloem tonen trot hun zelfgeplooide visjes.© Elke Lamens

Brecht -

In de gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem is de kick-off gegeven voor de nieuwe wereldrecordpoging origamivisjes plooien. Tegen paasmaandag heeft Brecht er minstens 12.000 nodig om het huidige wereldrecord te verbreken. Dat staat sinds 2019 op naam van de Antwerpse Boekenbeurs met 10.879 visjes.

Het initiatief voor het nieuwe wereldrecord komt van de Brechtse Pale Ale Club, die de wijk Krabbershoek bereid vond om mee de kar te trekken. De gemeente steunt het project volledig.

Dinsdagmiddag kregen enkele klassen het bezoek van bezieler Leo Meeussen en enthousiaste vrijwilliger Jos Goetstouwers. Die legden de leerlingen uit hoe ze de visjes precies moeten plooien.

Leo Meeussen toont een leerling hoe hij een visje moet plooien.© Elke Lamens

“De kinderen reageerden opgetogen en het lukte vrij goed om de visjes te plooien, van in het eerste tot het vijfde leerjaar”, reageert Meeussen tevreden. Zo gaan ze in alle scholen de wereldrecordpoging uitleggen.

“We zijn heel blij dat ook de directies van de scholen meteen zo enthousiast op onze vraag ingingen. Het is nodig, want alleen met z’n allen samen zullen we erin slagen om het wereldrecord te verbreken. Het is een gezamenlijke inspanning van alle Brechtenaren, groot en klein. Zo worden we samen wereldkampioen.”

Liever visjes plooien dan turnen in het vijfde leerjaar.© Elke Lamens

Verbindend

Vestigingsverantwoordelijke Gerda Van Boxel zag ook hoe de kinderen glunderen tijdens het plooien. “Dit is een heel leuke actie, op maat van de kinderen. Elk kind kan het, dat hebben we nu wel gemerkt.”

“Bovendien werkt het verbindend, want de kinderen nemen het mee naar huis en betrekken zo ook de ouders hierbij. Samen gaan we graag de uitdaging aan. We engageren ons graag voor onze gemeenschap en de gemeente.” En niet alleen de kinderen vonden het leuk, ook de leerkrachten en het personeel waren in de ban van het visjesplooien.

Ook in de lerarenkamer werd er al druk geplooid.© Elke Lamens

In GBS De Sleutelbloem werden alvast 1.750 papiertjes achtergelaten om visjes mee te plooien. Vanaf nu liggen de papiertjes ook bij alle handelaars in Groot-Brecht. Een week voor de recordpoging op 10 april worden alle visjes in de scholen opgehaald. Tot op de dag zelf kunnen er nog visjes worden afgegeven. Op zondag 9 april start de recordpoging officieel met het opkleven van de hopelijk 12.000 Origami-visjes.

 (Elke Lamens)

De vierdejaars tonen trots hun geplooide visjes en hebben er heel veel zin in.© Elke Lamens

Zelfs in het eerste leerjaar lukte het prima om de visjes te plooien.© Elke Lamens

Ook bij deze leerlingen lijkt het papiertje al wat meer op een visje.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus