“Meld elke verdachte gedraging”: politie doet oproep, nadat inbraken opnieuw de hoogte in schieten

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Melle -

Na twee kalmere coronajaren werd in 2022 op het grondgebied van politie Rhode & Schelde opnieuw vaker ingebroken. Het korps zet een ‘slim’ cameraschild van 2 miljoen euro in om inbrekers te pakken, maar vraagt de burger ook waakzaam te zijn. “Zij zijn onze ogen op het terrein.”

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Slimme camera’s nekken drie hardleerse criminelen: “Pleegden meerdere inbraken”

Hoe korter de dagen, hoe actiever de inbrekers. Dat is al jaren een wetmatigheid en dat is deze winter niet anders. In politiekringen wordt vaak gesproken over de donkere maanden. Maar vooral: nu de coronaperiode met veel thuiswerk achter ons ligt, gaan de inbrekers opnieuw hard.

Politiezone Rhode & Schelde merkt na twee kalme coronajaren in 2022 een stevige stijging qua aantal woninginbraken. In 2022 werden bij de politie 288 meldingen gemaakt van inbraken. 168 keer konden de inbrekers effectief binnenbreken, bij 120 gevallen bleef het slechts bij een poging.

Deze cijfers zijn nog niet volledig, maar tonen een duidelijke tendens. In 2020 en 2021 kreeg de politie van Rhode & Schelde 241 en 236 meldingen binnen. De cijfers van 2022 bereiken wel het niveau voor corona niet. In 2019 waren er 328 inbraken in de zone, in 2013 dubbel zo veel: 650. (lees verder onder grafiek)

“We zien meer inbraken, maar globaal merk je een verschuiving naar meer internetcriminaliteit”, zegt korpschef Yves Asselman. “De pakkans is kleiner en de buit is vaak groter. Als dieven effectief inbreken proberen ze vaak cash geld en juwelen te zoeken. Dus verstop die goed in je woning.”

De politie houdt de inbraakcijfers met argusogen in de gaten. Het korps zet daarom stevig in op patrouilles en het cameraschild van ANPR-camera’s. Een kostprijs van 2 miljoen euro, maar één die rendeert zegt de korpschef. Vorig week konden zo nog drie hardleerse inbrekers opgepakt worden.

“We zien meer inbraken, maar ook een verschuiving naar meer internetcriminaliteit”, zegt korpschef Yves Asselman.© lvi

“Ons mobiel HIT-team rijdt rond met een wagen uitgerust met ANPR-camera’s”, legt Asselman uit. “Zo kunnen ze onmiddellijk verdachte wagens herkennen en uit het verkeer halen. Bijvoorbeeld een wagen die gezien opdook bij meerdere inbraken. Een systeem die bijzonder effectief werkt.”

Verder vraagt de korpschef de burgers ook waakzaam te zijn. “Onze zone is niet zo toeristisch en één met weinig passage. Stel je ziet ’s nachts een Franse wagen in je wijk rijden, misschien iets verdacht. Wees alert en bel de politie. Beter een keer te veel dan te weinig. Jullie zijn onze ogen op het terrein.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus