Pot met hete olie vat vuur en veroorzaakt keukenbrand, bewoonster en brandweer kunnen erger voorkomen: “Gelukkig waren we er op tijd bij”

De brandweer moest beperkt blussen en voornamelijk ventileren.© jve

De Haan -

Dinsdagmiddag woedde een keukenbrand in de wijk Harendijke in Wenduine. De dame des huizes had iets gebakken in een pot met olie, maar haar ketel vatte vuur. “We kunnen alleen maar blijven waarschuwen: gebruik toch op z’n minst een friteuse”, aldus brandweerkapitein Francis Daniaux.

Junior Verbeeke

Snacks bakken op oude wijze in een ketel met olie: het blijft levensgevaarlijk. Dat ondervond een vrouw uit de Geraniumlaan in Harendijke, een wijk op de grens met Blankenberge. Rond 12.50 uur kreeg de brandweer een oproep binnen voor een woningbrand. De dame des huizes had haar maaltijd net klaargemaakt, maar haar pot met olie stond nog op het vuur toen ze aan het eten was. “Door zelfontbranding ontstonden er vlammen”, aldus kapitein Daniaux. De vlammen sloegen ook deels in de dampkap. “Gelukkig waren we er op tijd bij, want dit had veel erger kunnen aflopen”, aldus Daniaux.

Natte doek

De bewoonster was koelbloedig gebleven toen ze de brand had opgemerkt. Ze sloot meteen de deur van de keuken en gooide een natte doek op de vlammen. De vlammen waren ook bijna overgeslagen naar de veranda. De brandweer moest beperkt blussen. “In het huis ontstond redelijk wat rookontwikkeling. Ook de zolder hing vol rook. Daarom moet er stevig geventileerd worden. De keuken moet vervangen worden, maar onbewoonbaar is het huis gelukkig niet”, aldus Daniaux.

De brandweermannen blijven erop hameren: bak nooit zaken in een pot met olie, want de gevolgen kunnen rampzalig zijn. “Tussen 220 en 225 graden ontstaat er zelfontbranding van de olie”, weet Daniaux. “Veel mensen weten dat niet en kunnen niet inschatten hoe heet zo’n ketel wordt. We maken het nog geregeld mee dat zo’n banale maaltijd rampzalige gevolgen krijgt. We kunnen alleen maar blijven waarschuwen: gebruik op z’n minst toch een friteuse”, aldus de kapitein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus