Broechemse mantelspeld nu te bewonderen in inkomhal Gallo-Romeins Museum

De gouden mantelspeld die in Broechem werd opgegraven.© rr

Broechem, Tongeren -

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is vanaf nu in de inkomhal een topstuk te bewonderen uit de Merovingische tijd. Het gaat om een gouden mantelspeld, een onderdeel van de grafvondsten uit Broechem (Ranst).

In de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum kunnen bezoekers vanaf nu het meest tot de verbeelding sprekende object uit de grafvondsten van Broechem bewonderen. De gouden mantelspeld is ingelegd met granaat, een kostbare edelsteen. Die kwam vermoedelijk uit Sri Lanka.

Alle voorwerpen komen uit het graf van een vooraanstaande dame die leefde rond 600 na Christus. De dynastie van de Merovingers, de Frankische koningen, bestuurde toen onze regio.

Het gaat om vondsten uit de opgraving van een Merovingisch grafveld in een zevental achtertuinen aan de Nierlenderstraat in Broechem. In de 513 graven vond het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed tussen 2001 en 2010 meer dan 2.000 artefacten zoals sieraden, gouden en zilveren mantelspelden en gespen, munten, wapens, glas en aardewerk.

Absoluut topstuk is een mooie Merovingische ronde mantelspeld, in het vakjargon een gouden schijffibula, met inlegwerk van rode granaatstenen uit Sri Lanka.

De opgravingen begonnen toen een eigenaar bij het graven van een waterput uitkwam bij twee oude potjes. Eén van die tuineigenaars heeft intussen zijn deel voor 26.000 euro verkocht aan Tongeren. De andere vondsten zijn nog altijd eigendom van zijn buren, maar worden wel beheerd door Vlaanderen.

De Broechemse vondsten werden als eerste op de Vlaamse Topstukkenlijst gezet, wat betekent dat ze van uitzonderlijk cultureel belang zijn en niet zomaar meer aan een buitenlandse verzamelaar verkocht mogen worden. Ze worden als zeldzaam en onmisbaar beschouwd en mogen Vlaanderen niet zonder toestemming verlaten.

De opgravingen gebeurden destijds discreet, om zeker geen schattenjagers te lokken. Het grafveld lag immers naast een toeristisch fietspad en was dus goed te bereiken.

(kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus