Nu ook no regret-maatregelen ingevoerd in Blokstraat en Zandstraat: “Verhoogde PFAS-waarden vastgesteld”

© Google street view

Sint-Gillis-Waas -

Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) adviseren het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas om extra no regret- maatregelen te nemen tegen PFAS. Sinds september vorig jaar zijn zulke maatregelen al van toepassing in de Sint-Helenastraat de Potterstraat, maar ook in de Blokstraat en de Zandstraat worden dergelijke maatregelen genomen.

Yannick Joos

We blijven in nauw contact met OVAM en AZG”, vertellen schepen voor Leefmilieu Herwin De Kind (Groen) en burgemeester Maaike De Rudder (CD&V). “De bewoners uit de twee zones, die nog niet eerder werden aangeschreven, ontvangen nog een brief met meer info en een overzicht van de maatregelen. Op verschillende meetpunten stelde men verhoogde PFAS-waarden vast in het grondwater en bodem. Daardoor is er voor omwonenden een risico op herhaaldelijke blootstelling en wordt er geadviseerd om no regret-maatregelen in te voeren.” (Lees verder onder de afbeelding)

In deze perimeter gaan de no regret-maaregelen van kracht.© IF

Concreet worden no regret-maatregelen genomen uit voorzichtigheid in afwachting van meer wetenschappelijke informatie en om de bevolking te beschermen. Vooral het gebruik van grondwater wordt sterk afgeraden. Ook het speelbos in de buurt was al ontoegankelijk en dat zal voorlopig ook zo blijven. Daarnaast zijn er ook voorschriften op het vlak van voeding. Zo wordt er aanbevolen om zelfgeteelde groenten of fruit af te wisselen met producten uit de handel en maximaal één ei van eigen kippen per week te eten. Vooral kinderen tot 12 jaar, immuunverzwakte personen en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven zijn best extra voorzichtig.

Alle informatie en de meest recente updates rond PFAS vind je op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus