Mario Sarrechia speelt op instrumenten van Ekerenaar Jef Van Boven: Dit zijn replica’s van Ruckers-Couchet uit de 17de eeuw

Mario Sarrechia© rr

Ekeren -

In het Cultuurcentrum 252 cc speelt Mario Sarrechia op zondag 5 maart op instrumenten van de Ekerse klavecimbelbouwer Jef Van Boven. Sarrechia is afkomstig uit Ekeren en studeerde daar aan de Stedelijke Muziekacademie en vervolgde zijn studies aan het Conservatorium van Antwerpen en Amsterdam. In Nederland bouwde hij een carrière als solist.

Jaf Van Boven.© Robin Fasseur

Mario Sarrechia (35) is een veelgevraagde continuo-speler en is verbonden aan het wereldvermaarde La Petite Bande van Sigiswald Kuijken. Voor het concert in Ekeren doet hij beroep op twee prachtige replica’s van Ruckers-Couchet instrumenten uit 1605, gebouwd door de Ekerse klavecimbelbouwer Jef Van Boven.

Jef Van Boven test het instrument.© Robin Fasseur

“Bijna vier generaties bouwden de familie Ruckers - Couchet klavecimbels en virginalen die over heel de wereld bekend waren. Ook vandaag blijven deze instrumenten zowel in klank als uitstraling tot de verbeelding spreken. Het oudst bewaarde manuscript voor klavecimbel werd samengesteld door Susanne van Soldt. Haar familie ontvluchtte Antwerpen omdat ze protestants waren. “Andersom zochten Engelse componisten toevlucht in de Lage Landen vanwege hun geloof. Hierdoor ontstond er een muzikale kruisbestuiving tussen Engeland en het vaste continent”, verduidelijkt Van Boven.

Jef Van Boven begon aan de bouw van zijn Ruckers-klavecimbel in november 2018. Zes-tot zevenhonderd uur later kon het instrument in 2021 worden ingespeeld. Naar het origineel verzorgde kunstenaar Leo Van Hullebusch de schilderijen die het instrument sieren. Jan Lermytte verzorgde de marmering. Van Boven kreeg veel steun en medewerking van Museum Vleeshuis waar het instrument werd ingespeeld.

Bouwpakket

Voor de bouw van zijn eerste klavecimbel vertrok Jef Van Boven vanuit een bouwpakket dat hij in Groot-Brittannië bestelde. “Denk nu niet dat zo’n instrument in een handomdraai te monteren is”, legt Jef uit. Er ging een hele studie aan vooraf. Daarna trok ik naar het CMB (Centrum voor Muziekinstrumenten) in Puurs. Je leert daar de bouwtechnieken. Maar om uiteindelijk het instrument ook goed te laten klinken, daar moet de muzikant voor naar boven komen.”

Hoe deze muziek destijds klonk hield de jonge klavecinist Mario Sarrechia bijna 10 jaar bezig. Het resultaat van deze zoektocht leidde tot de opname van het album ‘Ruckers me fecit Antverpiae’. Tijdens het concert in Ekeren speelt hij werk van onder andere Sweelinck, Byrd, Philips, Bull en Susanne van Soldt. (mawo)

Mario Sarrechia, Cultuurcentrum 252cc Hof De Bist, Veltwijcklaan 252 op zondag 5 maart om 14u.

www.252.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus