Pieter kreeg af te rekenen met miskraam én verloor in 4 jaar tijd zijn ouders, broer en zus: “Alsof het universum me wilde testen”

Een keer per maand organiseert Mechelaar Pieter Michiels een praatgroep.© Dirk Vertommen

Mechelen -

Wie wil praten over thema’s als geluk, kwetsbaarheid of dankbaarheid, kan daar vanaf nu voor terecht bij Ubuntu. Een keer per maand organiseert Pieter Michiels de praatgroep. De Mechelaar kreeg af te rekenen met een miskraam en verloor in vier jaar tijd zijn ouders, broer en zus. “Het leek vaak alsof het universum me wilde testen.”

Stijn Van de Sande

Pieter Michiels (42) uit Mechelen maakte de afgelopen jaren heel wat mee. Hij kreeg een zware blessure, kreeg af te rekenen met een miskraam en verloor in een tijdspanne van amper vier jaar zijn beide ouders, zijn broer en zijn zus. “Het leek vaak alsof het universum me wilde testen, zo voelde die periode aan”, zegt hij. “Het was op dat moment dat ik besefte dat ik in gesprekken vaak op mijn honger bleef zitten. Ik wilde dieper gaan dan de klassieke ‘Hoe gaat het? Ça va’-gesprekjes en de smalltalk.”

Daarom begon Pieter, die in het dagelijks leven actief is als tenniscoach en spreker op scholen, met een praatgroep. Op die manier wil hij mensen inspireren en verbinden. “De praatgroep kreeg de naam Ubuntu”, vertelt hij. “Dat is Afrikaans voor ‘Ik ben omdat wij zijn’. Met de term willen de Zuid-Afrikanen duidelijk maken dat we maar menselijk worden door andere mensen. We zijn neurologisch gebouwd om met elkaar te verbinden en je hebt de anderen dan ook nodig. Het werd onder meer gebruikt door Nelson Mandela, die me altijd erg geïnspireerd heeft.”

Gevoelens delen

In de praatgroep behandelen de deelnemers thema’s als geluk, humor, vergeving, seksualiteit en dankbaarheid. In de sessie van vorige week kwam de liefde aan bod. “Het is niet de bedoeling dat de deelnemers hier met heel grote persoonlijke problemen komen”, zegt Pieter. “Daarvoor is een een-op-een begeleiding bij een professional ongetwijfeld beter geschikt. Maar we vertellen hier wel over onze ervaringen en gevoelens. Dat vind ik belangrijk, want tijdens die zware periode in mijn leven merkte ik ook dat we veel te weinig over onze gevoelens durven te praten.”

De sessies van Ubuntu beginnen telkens met wat beweging om het ijs te breken. “Nadien gaan de deelnemers per twee in gesprek met elkaar. Dat is voor veel mensen net iets comfortabeler dan meteen in groep te moeten spreken. Nadien volgt wel een groepsgesprek. De deelnemers krijgen op voorhand een document met enkele vragen. Zo zijn ze meteen goed voorbereid. In principe duurt het een tweetal uur, maar er kan natuurlijk altijd nog wat nagepraat worden.” (Lees verder onder de foto)

Pieter toont het symbool van Ubuntu, een Afrikaanse term.© Dirk Vertommen

Een try-out begin dit jaar en de eerste sessie vorige week waren meteen een succes. “Ik voelde heel veel inzet bij de deelnemers. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor”, zegt Pieter. “Hoewel we elkaar pas voor het eerst zagen, voelde het echt aan alsof we elkaar al jaren kenden. Er waren zelfs deelnemers die zeiden dat ze iedere maand terugkomen. Voorlopig is het nog kleinschalig en kunnen er per sessie twaalf mensen meedoen. Maar als het echt heel succesvol zou worden, bekijk ik de mogelijkheid om extra sessies te organiseren.”

Praatgroep Ubuntu vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats in het wijkhuis van Mechelen-Zuid in de Dijkstraat 41. Je kunt Pieter bereiken via Instagram of zijn website.

www.instagram.com/pietermichiels_cuore

www.cuore.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus