Ondanks dure huizen toch meer dan 7.000 nieuwe Antwerpenaars, alleen in Schelle krimpt inwonersaantal in onze regio
Het ontbijt voor de Dag van de Jeugdbeweging in Schelle, de enige krimpende gemeente afgelopen jaar in onze regio. Er zouden wat meer kinderen geboren mogen worden. — © rr
Ondanks de hoge huizenprijzen, blijft Antwerpen een aantrekkelijke stad om in te wonen. In absolute cijfers kent Antwerpen met 7.176 nieuwe inwoners de grootste groeischeut. Maar ook in de rand zijn er opvallende groeiers, soms zelfs te wijten aan de gastvrije opvang van Oekraïense ontheemden die mee in de bevolkingscijfers verwerkt zitten. Schelle is de enige daler. Die gemeente ziet zelf niet direct een verklaring, alleen dat er weinig baby’s geboren worden.
Op 1 januari 2023 waren er 536.079 Antwerpenaars. De hoge huizenprijzen zetten blijkbaar geen rem op de groei. Bij de grotere gemeenten die veel nieuwe inkomers mochten verwelkomen, springen onder meer Edegem (+398), Brasschaat (+385), Kapellen (+316), Kontich (+295) en Schilde (+273) in het oog.
De nieuwjaarstoost in Edegem dit jaar, dat een groeischeut kende. — © RR
Volgens burgemeester Koen Metsu (N-VA) blijft Edegem aantrekkelijk, maar duur. “Dat laatste komt door de wet van vraag en aanbod. Edegem blijft populair, onder meer door de goede ligging. Die groeischeut afgelopen jaar is vooral toe te schrijven aan de oplevering van Elysia Park, een groot complex met 340 nieuwe woonentiteiten langs de Prins Boudewijnlaan waar in 2022 veel nieuwe inwoners zijn ingetrokken. Die ontwikkeling dateert nog van de vorige legislatuur.” Burgemeester Metsu merkt wel de relativiteit op. “We zitten nu aan 22.775, maar in de jaren zeventig telde Edegem meer dan 25.000 inwoners. Toen waren er nog veel kroostrijke gezinnen. Nu is de gezinssamenstelling helemaal anders, met veel singles.”
Gastvrij Essen
Een andere opvallende stijger is Essen, die met 294 nieuwe inwoners richting de kaap van 20.000 gaat. “Wij houden in Essen ons normaal groeiritme aan van de voorgaande jaren”, verduidelijkt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). “Maar we vangen 135 ontheemde Oekraïners op, en die zitten in die cijfers inbegrepen. Trek je die Oekraïners eraf, dan kom je op ons gewoon groeiritme.” De Essense gastvrijheid beïnvloedt dus het bevolkingsaantal. “We waren er vorig jaar vrij vroeg bij met de opvang. In maart 2022 is hier een hele bus aangekomen. Veel Essense gastgezinnen hebben spontaan onderdak aangeboden. Daarna zijn nog familieleden van die vluchtelingen naar hier overgekomen. De meesten wonen nu samen in een appartementencomplex in het centrum of directe omgeving, en dat loopt goed. Onlangs was er nog een buurtfeest.”
Een solidariteitsmarkt voor Oekraïne in Essen. — © koen fasseur
Tot de kleinste groeiers behoort onder meer Wommelgem, met slechts 63 nieuwkomers. Ter vergelijking: Zandhoven, op 1 januari 2022 ongeveer even groot als Wommelgem, kreeg er 191 nieuwkomers bij. “Die zachte stijging is typisch voor Wommelgem”, zegt burgemeester Frank Gys (N-VA). “Er zijn wel wat nieuwe verkavelingen geweest, maar slechts kleine. Bij ons mogen appartementen ook maximum drie hoog zijn. We hebben gemiddeld ook een iets oudere bevolking. Wommelgem telt drie privé-rusthuizen op haar grondgebied, wat relatief veel is voor een kleinere gemeente. In die woonzorgcentra wonen toch ook zo’n 275 inwoners.” Ook Lint is zo’n stille groeier, met zes nieuwe inwoners. Lint moet alleen Hove achter zich laten als kleinste gemeente in onze regio. Hove is met 143 nieuwkomers wel aan een inhaalbeweging bezig.
Een raar fenomeen in de Zuidrand: Hemiksem (+315) en Niel (+216) zitten in de lift, terwijl Schelle de enige daler is in onze regio, met 22 inwoners minder dan op 1 januari 2022. Vangt Schelle dan geen Oekraïners op? “Jawel”, reageert tweede schepen Vera Goris (CD&V) van Schelle, “maar niet zo veel als Essen, tussen de 25 en 30. Schelle heeft een iets oudere bevolking, al is ons sterftecijfer ongewijzigd tegenover voorgaande jaren. Wat wel opvalt is dat er slechts weinig geboortes zijn in Schelle. We zitten op minder dan de helft baby’s van in Hemiksem of Niel.”
Niel (+216) heeft dan weer juist een hoog geboortecijfer. “Ik heb twee weken geleden alle geboortekaartjes afgetekend”, zegt waarnemend burgemeester Eddy Soetewey (N-VA). “En ik schrok er zelf van hoeveel het er waren. Veel oudere woningen werden gekocht en gerenoveerd door jonge gezinnen. Demografisch zijn wij een jongere gemeente dan Schelle, dat zien we ook in de cijfers voor ons basisonderwijs. Boom is nog goedkoper om iets te kopen, maar we zien dat veel gezinnen toch voor onze gemeente kiezen, omdat ze hier nog thuiskomen in een groene omgeving, met de Rupel, de Walenhoek en het Niels Broek. Tegelijk zit je met een heel centrale ligging, vlakbij Antwerpen, Mechelen maar ook snel bij Brussel.”
Ook Hemiksem surft mee op die trend. Daar werd met 315 nieuwe inwoners de kaap van de 12.000 overschreden. “Bij ons is die groei vooral toe te schrijven aan Hemixveer, een groot nieuwbouwproject met appartementen langs de Schelde. Veel van die flats zijn sinds vorig jaar bewoond”, meent burgemeester Luc Bouckaert (CD&V). “Ik denk niet dat wij een opvallende babyboom hadden in 2022. Wat we wel opmerken is dat Hemiksem aantrekkelijk is momenteel, met de A12, E19 en een goede verbinding met DeWaterbus naar Antwerpen. Wie een betaalbaar huis zoekt met een goede verbinding naar de stad, komt in zijn zoektocht vaak in Hemiksem uit.”
Hoofdpunten
“Dankjewel, vier het leven en pluk de dag”: mama van Evi Hanssen neemt afscheid van het leven met zelf geregisseerd feest
Winderige advocaat krijgt meer dan 150.000 euro schadevergoeding omdat hij niet mag thuiswerken
Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
“We zijn nu beter dan gewone burgers”: Wagner-rekruten getuigen over de oorlogsgruwel en hun loyauteit
Beste van Plus
Vrouw (32) doet emotionele aankondiging tijdens huwelijk van haar vader, maar krijgt bakken kritiek: “Toppunt van egoïsme”
“Het was geen wit licht”: Kevin (55) werd “miraculeus” weer tot leven gewekt en vertelt wat hij zag toen hij ‘dood’ was
Fien Germijns brengt ‘Switch’ terug in de paasvakantie, maar het programma zal er ietsje anders uitzien
ROYALS. Koningin Maxima in Marokko, iftar bij een koninklijke familie en Moederdag bij de Britse royals