Omgekeerde rijrichting in Abdijstraat zorgt voor levensgevaarlijke situaties: “Ik heb hier vanochtend al stoten gezien”

© ATV

Antwerpen -

De verkeerssituatie in de buurt van de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel veroorzaakt gevaarlijke toestanden: de rijrichtingen veranderen in de Abdijstraat, Pieter Génardstraat en de De Bosschaertstraat, voor een proefperiode van zes maanden om het fileprobleem op te lossen. Maar deze veranderingen brengen enorm veel verwarring.

Chaos, overtredingen en drukte. Zo is de verkeerssituatie het best te omschrijven in de drukke Abdijstraat en omliggende straten. Vele auto’s die van de Sint-Bernardsesteenweg kwamen, probeerden nog in te slaan in de De Bosschaertstraat, maar botsten daar op een verbodsbord. De politie kwam ter plaatse om alles in goede banen te leiden. Morgen, dinsdag, is het de beurt aan de Abdijstraat en verandert ook daar de rijrichting, al was dit niet duidelijk voor alle handelaars.

“Wij dachten dat de richting van de Abdijstraat ook vandaag wisselde, maar blijkbaar is dat morgen pas”, vertellen Fanny en Jessica van kledingzaak Kiel Outlet. “We zijn vooral benieuwd wat dat zaterdag gaat geven. Dan is het hier altijd heel druk. Er komen zelfs bussen vanuit Nederland om hier een dagje te komen shoppen.”

Fanny en Jessica van Kiel Outlet.© Dirk Kerstens

Fanny en Jessica zijn niet de enigen die twijfels hebben over de nieuwe verkeerssituatie. Ook Catherine Soetens van Yves Rocher heeft haar bedenkingen. “Ik heb hier vanochtend al stoten gezien”, vertelt ze. “Mensen dachten dat de richting hier ook wel veranderd was. Of het gaat werken, daar ben ik niet zeker van. Volgens mij verleggen ze het probleem. Ik vraag me af welke gevolgen dit zal hebben voor onze klanten.”

Het omkeren van de richtingen moet ervoor zorgen dat de drukte in de straten afneemt. Vooral op zaterdag is het soms lang aanschuiven in de Abdijstraat. “Ik heb er een dubbel gevoel bij”, vertelt Heidi Soet, een buurtbewoonster. “Ik woon zelf in de De Bosschaertstraat en ik ben bang dat er in onze straat gewoon meer file zal zijn. De eerste dagen zal het wel chaos zijn vooraleer iedereen de nieuwe situatie kent. Het is nu gewoon afwachten hoe het allemaal zal lopen.”

Heidi Soet.© Dirk Kerstens

Bij het veranderen van rijrichtingen komt heel wat werk kijken. Dat is ook de reden waarom de De Bosschaertstraat vandaag al van richting veranderde en de Abdijstraat pas morgen. “We moeten alle verkeersborden aanpassen. Dat is een hele klus die je niet op een dag geklaard krijgt”, zegt districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). Voorlopig is het een proefproject van zes maanden. Daarna zal de situatie geëvalueerd worden. (bekn)

De politie probeert de boel veilig te houden.© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus