Krakers niet van plan om stadsgebouw te verlaten: “Nog geen enkele sociale strijd gewonnen door braaf te stoppen”
Het Vredeshuis in de Sint-Margrietstraat wordt verkocht. — © fvv
Al meer dan drie weken wordt het voormalige Vredeshuis in de Sint-Margrietstraat bezet door actievoerders, en die zijn niet van plan vrijwillig te vertrekken. Stad Gent is eigenaar van het gebouw, en startte een procedure op voor de vrederechter.
Tegen 1 februari moesten de actievoerders het Vredeshuis verlaten. Dat was het ultimatum dat bevoegd schepen Hafsa El-Bazioui (Groen) hen had opgelegd. Maar ondertussen zitten ze er nog steeds, en staan er zelfs een activiteitenvergadering, een weggeefwinkel en een filmvertoning op het programma.
LEES OOK. Krakers bezetten nu ook voormalig Vredeshuis: “Mag niet op de private markt belanden”
“We plannen zo lang mogelijk te blijven, want onze eisen zijn nog niet ingewilligd”, zegt Robin, een van de krakers. “Er is nog geen enkele sociale strijd gewonnen door braaf te stoppen met het verzet. We vinden het erg kortzichtig van de Stad dat ze het gebouw willen verkopen.”
De Stad Gent gaat het pand in de Sint-Margrietstraat verkopen, nadat de brandweer het in 2021 onveilig verklaarde. Het gebouw is in slechte staat en er zou zo’n twee miljoen euro nodig zijn om het op te lappen. “De aanpassingen die de brandweer vraagt, zouden veel minder kosten dan die twee miljoen”, zegt Robin. “Met een beperkte investering kan de publieke functie gevrijwaard worden.”
Veiligheidsrisico
Schepen El-Bazioui spreekt dit tegen. “Helaas zijn de kosten om het Vredeshuis brandveilig te maken, te hoog. Ik wil nogmaals mijn bezorgdheid uiten over het veiligheidsrisico: de brandweer stelt duidelijk dat publieke evenementen er niet veilig kunnen doorgaan.”
Op de eisen van de krakers wordt niet ingegaan. “Ik heb naar hun bezorgdheden en vragen geluisterd in een open gesprek. We investeren wel in een nieuwe locatie om de werking rond internationale solidariteit verder te zetten.”
De actievoerders, die eerder al het Caermersklooster in het Patershol bezetten, kregen vrijdag een gerechtsdeurwaarder over de vloer. Ze mogen zich verwachten aan een rechtszaak. “De Pandemisten kregen de kans om vrijwillig het Vredeshuis te verlaten, dat deden ze vooralsnog niet”, zegt El-Bazioui. “Zoals de Stad Gent eerder aangaf, werd de procedure voor de vrederechter opgestart.”