De meest romantische wandeling van Gent is terug: “Het is de langste route ooit, we voelen het enthousiasme groeien”
Jos Lips van café De Loge en Marieke Selhorst van Het Objectief. — © fvv
72 schilderijen, foto’s, gedichten en installaties, achter 72 ramen van Gentse handelszaken. De kunstroute Vitrines d’Amour is aan haar vijfde editie toe, met van de Papegaaistraat tot de Burgstraat kunstwerken in het teken van de liefde.
Hier en daar duiken in de etalages al knalroze hartjes en rode rozen op, maar niet in de vitrines van de handelszaken van Gent Linkeroever. In de regio tussen de Papegaaistraat, Onderbergen, de Ajuinlei en de Burgstraat bieden ze in februari al voor de vijfde keer tegengewicht aan het clichébeeld van Valentijnsdag.
“Met Vitrines d’Amour organiseren we een kunstroute langs etalages met werken in het teken van de liefde”, zegt Marieke Selhorst van fotoatelier Het Objectief in de Oude Houtlei. In haar etalage hangt een werk van Mees Deridder. “Vanuit de buurtwerking doen we telkens een open oproep. Iedereen kan meedoen, ook gewone mensen uit de buurt.”
De kunstenaars worden vervolgens gematcht met een uitbater van een handelszaak. “Ze bespreken samen welk werk er komt, zodat het voor allebei past”, zegt Selhorst. “Met 72 locaties is dit de langste route ooit, we voelen het enthousiasme groeien. Alles in één keer bekijken, wordt misschien wat te uitgebreid, maar dan hebben mensen een reden om vaker te komen.” (lees verder onder foto)
Bij Bar Mirwaar hangt net als vorig jaar een werk van Dirk Thienpont. — © fvv
De route kan je eender wanneer wandelen, in je eigen tempo. Plannetjes met uitleg zijn gratis te vinden in de deelnemende zaken en bij de toeristische dienst. Op de etalages waarin een kunstwerk te bewonderen is, hangt ook telkens een QR-code waarmee je alle info kunt terugvinden. “Je ziet de plannetjes al verschijnen in het straatbeeld, dat is leuk om te zien”, zegt Selhorst.
“We hadden niet verwacht dat het zo zou groeien, maar we blijven vragen krijgen van nieuwe locaties. Ook buurtbewoners zijn enthousiast. Iedereen leert telkens nieuwe dingen kennen.” (lees verder onder foto)
Een foto van Ilke Goddemaer siert de etalage van Just Hazel. — © fvv
Naast nieuwe adresjes zijn dat uiteraard ook nieuwe deelnemers. Onder anderen Frank Coussement, Erna Van de Velde en Isa De Wispelaere doen voor het eerst mee. Andere kunstenaars zijn al enkele jaren na elkaar te zien in het straatbeeld. “Eddi De Winter en De Dansende Kameel hebben elkaar gevonden, en dan is er de poëzie van Nelis Naessens, de partner van de uitbater, bij Het Moment.”
De kunstroute wordt afgesloten met een voorstelling van De Gentse Voorleesbühne in de Parnassuskerk op 17 februari en een evenement in café De Loge op 19 februari. “Het idee is ontstaan bij Mieke en Jos van De Loge, maar die hadden met het muziekfestival Klinkeroever al de handen vol. Aangezien ik door Het Objectief al veel contact heb met fotografen en illustratoren, kwamen ze bij mij terecht.”