Pannenkoeken leiden naar de Europade in het Duitse Gotha. Volkskunstgroep De Uiltjes is op zoek naar engageerde dansers en muzikanten

Voor meer dan 100 smullers moet Dis Floren aan de slag. Links voorzitter Seppe Van Lent, rechts Silke De Meulder© Marc Wouters

Ekeren -

De Pagadderkes (5 tot 16 jarigen) van de volkskunstgroep De Uiltjes trekken in juli naar de Europeade in Duitse stad Gotha. Met een pannenkoekenslag in de Wilgenhoeve willen ze de nodige fondsen vergaren om hun reis te bekostigen.

De Wilgenhoeve, de thuisbasis van de Volkskunstgroep De Uiltjes.© mawo

Leo en Jo Vervloet uit Ekeren-Donk lagen in 1958 aan de basis van de Volkskunstgroep De Uiltjes. Al vlug werd het nonkel en tante alsof het familie was. Dat voelde in die tijd ook wel zo aan. Op televisie werden Bob Davidse en Terry Van Ginderen met hun jeugdprogramma op ‘Kom toch eens kijken’ ook als nonkel en tante aangesproken. De Volkskunstgroep De Uiltjes was in verschillende leeftijdsgroepen decennia lang toonaangevend in een ruime regio rond Ekeren. Ze traden zelfs op in het buitenland. Met de komst van multimedia, de veranderde mentaliteit en corona, slonk het ledenaantal. “De Pagadders zijn nog met zeven”, zegt lesgeefster Silke De Meulder. 

De Uiltjes laten zich niet ontmoedigen. Dansen, muziek en folklore is een prettig tijdverdrijf en dat willen ze met hun deelname aan de Europeade 2023 in Gotha uitstralen. De Europeade verwacht van 12 tot 16 juli 4.000 tot 5.000 deelnemers. “Het is ieder jaar uitkijken naar de samenhorigheid en de kameraadschap onder de deelnemers.” De Pagadders trekken met de bus naar Gotha. “De reis duurt ongeveer 6 uur. In de Duitse stad worden we door gastgezinnen opgewacht. Ook dat is altijd spannend.”

Oproep

Het groot aantal smullers voor de pannenkoekenslag in de Wilgenhoeve toont aan dat De Uiltjes nog een toekomst hebben. “We lanceren dan ook graag een oproep tot jonge mensen om op zondag eens te komen kijken naar onze repetitie. Het is vast geen saaie bedoening”, zegt Silke.

De Uiltjes is de volwassen afdeling van de volkskunstgroep. De Torkest vormt het zevenkoppig muziekgroepje ze de Florkes houden zich bezig met handwerk en dan vooral kantklossen. Een 16-tal onder hen houden op 14, 15 en 16 april in de Wilgenhoeve een tentoonstelling met demonstratie.  (mawo)

Lokaal, Wilgenhoevestraat 79, 2180 Ekeren

www.deuiltjes.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus