Euro-Kartoenale kijkt met humoristische blik op mobiliteit: “Toekomst van de Belgische cartoon lijkt verzekerd”

De tweejaarlijkse Euro-Kartoenale is een organisatie van het Europees Cartoon Centrum, gelegen aan de René D’Huyvetterstraat in Kruishoutem.© pdv

Kruishoutem -

De tweejaarlijkse cartoonwedstrijd Euro-Kartoenale Kruishoutem is aan de 24ste editie toe. Thema dit jaar is ‘Toekomst van de Mobiliteit: Onderweg naar Cartopia’. Een internationale jury beoordeelde 1.776 inzendingen van 540 cartoonisten uit maar liefst 83 landen. De beste 150 cartoons zullen de tentoonstelling kleuren en er werden ook acht prijswinnaars gekozen.

Paul Darragas

Traditioneel kregen de organisatoren van de Euro-Kartoenale opnieuw cartoons uit alle uithoeken van de wereld toegestuurd. 540 cartoonisten uit 83 landen bogen zich met een humoristische blik over mobiliteit in de toekomst. Een niet al te evident thema, dat konden de organisatoren afleiden uit het aantal inzendingen per cartoonist.

“Elke kandidaat-deelnemer kan tot vijf cartoons insturen”, zegt voorzitter Rudy Gheysens. “Bij meer filosofische thema’s sturen ze vaak het maximale aantal in. Bij meer technische thema’s, zoals dit jaar, zitten we aan een gemiddelde van iets meer dan drie. Bovendien hadden heel wat cartoonisten geen benul van wat er met ‘Cartopia’ bedoeld werd. In heel wat talen bestaan geen samengestelde woorden en daar hadden we geen rekening mee gehouden. Toen we veel vragen kregen van tekenaars, hebben we verduidelijkt dat het gaat om een utopisch beeld van auto’s.”

Nieuwe Belgische cartoonisten

“Voor het eerst waren er ook cartoons uit Guatemala, Zambia, Tunesië en Myanmar”, zegt Gheysens. “De grote cartoonlanden Iran en Turkije zijn altijd goed vertegenwoordigd, niettegenstaande het voor Iraanse cartoonisten door de beperkingen op het internet in hun land niet evident was om hun werk op het deelnemersplatform te krijgen. We zijn ook blij met de vele nieuwe namen onder de Belgische cartoonisten. We zijn dan ook hoopvol dat we in de toekomst opvolgers zullen vinden voor het handvol Belgen dat al jaren hoge toppen scheert op internationale wedstrijden.”

Tentoonstelling en cartoonboek

Een internationale vakjury nomineerde acht cartoonisten die kans maken op de hoofdprijzen en eervolle vermeldingen. Dat zijn Alessandro Gatto uit Italië, Luka Lagator uit Montenegro, de Belgen Pieter Lefevere (Kruisem) en Stefaan Provijn (Sint-Martens-Latem), Jamal Rahmati en Javad Takjoo uit Iran, Shahrokh Heidari Sorjani uit Frankrijk en Muzaffar Yulchiboev uit Oezbekistan. Eén van hen wint de hoofdprijs van 2.100 euro en een trofee. Wie met welke prijs naar huis mag, zal bekendgemaakt worden tijdens de prijsuitreiking en opening van de tentoonstelling op zaterdag 8 april om 20 uur. De tentoonstelling is vanaf 9 april tot eind juni te bezichtigen in het Europees Cartoon Centrum in de René D’Huyvetterstraat 5C in Kruishoutem. Traditioneel wordt ook een cartoonboek met een honderdtal cartoons uitgegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt