Vooruit Zoersel en Progressief Malle vragen dat alle 65-plussers en personen met beperking/chronisch zieken gele doos kunnen krijgen

© RR

Malle, Zoersel -

Sinds eind 2022 krijgen 80-plussers een uitnodiging in de gemeenten Malle en Zoersel om een gratis gele brooddoos te gaan halen. Vooruit Zoersel en Progressief Malle vragen om de leeftijd te verlagen naar 65+ en uit te breiden naar personen met een beperking en chronische zieken.

Een gele doos is een doos die je in de koelkast bewaart, met informatie over aandoeningen, allergieën en medicijnen. Bij de doos zit ook een sticker, die aan de binnenkant van de voordeur wordt geplakt, om hulpverleners te verwittigen bij noodgevallen. De koelkast is een herkenbare plek voor hulpverleners, waardoor zij veel tijd kunnen besparen. In Balen, Mol en Retie krijgen alle inwoners boven 65 jaar, personen met een beperking en chronisch zieken die thuis wonen zo’n gele doos.

Els Opdenbergh (Vooruit Zoersel): “Ik vernam onlangs dat alle thuiswonende 80-plussers in Zoersel een gele doos gratis kunnen ophalen in de apotheek. Da’s op zich een goede zaak, maar we zien dat er meer zorgbehoevenden en kwetsbare groepen in onze gemeenten wonen. In Turnhout krijgt zelfs elke thuiswonende 65-plusser een gele doos.”

Alex Van Loon (Progressief Malle): “Ik vroeg in de gemeenteraad van 26 november 2020 of de gemeente Malle overwoog om ook voor de Malse 65-plussers zo’n gele doos te voorzien. Het antwoord van het schepencollege was toen dat de gemeente Malle het voorstel zou voorleggen aan de eerstelijnszone. Einde 2022 kon elke 80-plusser in Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel een gele doos ophalen in de apotheek. Maar ik vraag me net als Els af waarom dit beperkt blijft tot de 80-plussers. Volgens mij is de gele doos zinvol voor iedereen vanaf de leeftijd van 65 en ook voor personen met een beperking en chronisch zieken.”

De gele doos wordt in de koelkast bewaard.© rr

Els Opdenbergh (Vooruit Zoersel): “De kostprijs lijkt me alvast geen probleem te vormen. In een debat in de Zoerselse gemeenteraad stelde een schepen dat de aankoop van een gele doos minder dan 1 euro kost. Bovendien willen we onderzoeken hoe andere geïnteresseerde inwoners aan een exemplaar kunnen komen.”

“We stellen ook voor om de inhoud van de gele brooddoos uit te breiden met een vermissingsfiche voor personen met dementie, contactgegevens van de huisarts en van naaste familie en met concrete info waar een huisdier terecht kan bij een ziekenhuisopname van zijn baasje”, voegt Kurt Van Mensel (Vooruit Zoersel) nog toe.

Schepen voor welzijn Katrien Schryvers (CD&V) uit Zoersel signaleert dat tussen de gemeenten die deelnemen uit onze regio is afgesproken met de 80-plussers te starten, en op basis van de evaluatie te beslissen over verdere uitbreiding naar de doelgroep van chronisch zieken of een lagere leeftijdscategorie. “Dit werd al op deze manier gecommuniceerd bij de lancering in november”, zegt ze.

 kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus