Na 24 jaar staat een van de bekendste Gentse frituren over te nemen: “Hier wordt nog op de oude manier gewerkt”

Jana, Nancy en Ghislain© David Van Hecke

Gent -

Ze begint te bleiten bij het lezen van alle reacties, maar Nancy De Decker (51) verandert niet meer van gedacht: na 24 jaar staat de naar haar genoemde populaire frituur op het Edmond Van Beverenplein over te nemen. De rasechte Gentse wil meer uren in de familiezorg werken. “Ik tracht daar ook wat te toveren.”

Sander Luyten

Het is zondagochtend en de stoverij is aan het indikken. Nancy heeft dus tijd om te vertellen dat het oorspronkelijk niet de bedoeling was om een frituur te beginnen. Een van de bekendste gezichten van het Edmond Van Beverenplein opende er 34 jaar geleden haar eigen viswinkel: ’t Zeepaardje. Pas tien jaar later ruilde ze het vet van de vis voor het vet van de frieten, toen op datzelfde plein een frituur over te nemen viel en er een viswinkel bij kwam.

“In het begin maakt ik de ene fout na de andere. Klanten kwam binnen en ik had de frietpotten nog niet aangelegd”, herinnert Nancy zich. “Maar al doende hebben mijn echtgenoot Ghislain (59) en ik alles geleerd.” Met succes, want vandaag is Frituur Nancy een huis van vertrouwen voor wie nood heeft aan verse stoverij, knapperige frieten en een luisterend oor. “Klanten komen hier niet alleen omdat ze honger hebben, maar ook om hun hart eens te luchten.”

Dwaze kluterij

Wie tien jaar een viswinkel en 24 jaar een frituur uitbaat op het Van Beverenplein ziet de omgeving veranderen. Maar het kost Nancy moeite om anekdotes op te rakelen. “Het plein heeft inderdaad een niet al te beste reputatie, maar ik vind dat overroepen. Ik heb me hier nooit onveilig gevoeld. Als er al eens dwaze kluterij gebeurde, lag ik waarschijnlijk in mijn bed. Die gasten die vroeger problemen veroorzaakten, zijn ondertussen allemaal 50 of 60 jaar. Dienen duvel is dood. Het ergste wat er is gebeurd, is de invoering van betalend parkeren.” (lees verder onder foto)

© David Van Hecke

Tijdens de hoogdagen van corona stofte Nancy haar diploma af en begon ze te werken in de familiezorg. “Dat viel zodanig mee dat ik dat voltijds wil doen. Die cliënten zijn zo content als je binnenkomt. Bovendien heb ik eindelijk normale uren. Werken van 8 uur tot 16 uur heb ik nooit gekend. Ik ga proberen daar ook wat te toveren. Mijn man wordt binnenkort 60. Ik heb in het geniep al eens gekeken voor een job bij de klusjesdienst, maar hij mag ook de patatten schellen tegen dat ik thuiskom.”

Op audiëntie

Want dat Nancy frieten blijft eten, staat buiten kijf. “Nu eet ik alle dagen frieten met mayonaise en stoverij. Dat wordt dan één heerlijke smurrie. Hoe vettiger, hoe prettiger. Ik zal niet meer alle dagen frieten eten, maar toch nog regelmatig.” Die hoopt ze dan te kunnen afhalen op het Van Beverenplein, want Nancy zoekt een overnemen voor haar eigen frituur. “Mijn dochter Jana (27), die nu meehelpt in de zaak, wil het doen, maar is alleen. Twee vaste personeelsleden vinden, is zeer moeilijk. Een goed lief zoeken? Dat is zo mogelijk nog moeilijker.”

Wie Frituur Nancy wil overnemen, moet niet alleen met geld over de brug komen, maar ook eens op audiëntie bij Nancy. “Tot er een klik is met iemand, blijven we gewoon doordoen. Ik wil niet dat wat ik samen met Ghislain en Jana heb opgebouwd verloren gaat. Hier worden frieten nog op de oude manier gebakken. Niet in ketels met een lift en andere elektronische toestanden. Je hoort ons nog kloppen met de schuimspaan. Die traditie zou ik graag behouden zien.”

INFO: Facebook Frituur Nancy