Boksen

Oshin Derieuw is WBA-kampioene na zeer slechte sparringkamp in Ingelmunster: “Hier kan ik geen genoegen uit putten”

Oshin Derieuw kreeg de titel WBA Intercontinental in het super lichtgewicht quasi cadeau, want de Colombiaanse Francia Elena Bravo had niks in te brengen.© Bart Vandenbroucke

Ingelmunster -

Daar zit je dan aan de ring in een volle sporthal van Ingelmunster. Wat voorafging was goed, maar de hoofdkamp zou de meeting af maken. Niet dus. Oshin Derieuw kreeg de titel WBA Intercontinental in het super lichtgewicht cadeau na een zeer slechte sparringkamp, maar (bijna) niemand was tevreden.

Roland Lebuf

In eerste instantie Oshin Derieuw zelf niet, die eigenlijk in galakleding in de ring had mogen stappen. Geen enkele keer deed de Colombiaanse Francia Elena Bravo ook maar een poging om de Gouden Handschoen 2021 en 2022 te raken. “Hier ben ik niet fier op en kan ik geen genoegen uit putten”, zei de gemeentebeambte van Kuurne, die nochtans luidruchtig werd aangemoedigd door al haar collega’s en de burgemeester. “Als topsporter wil je winnen van een andere topsporter, maar dat was nu niet het geval. Ook jammer voor de 1.500 toeschouwers, die net als ikzelf ontgoocheld naar huis zijn getrokken.”

Jammer dat de oorspronkelijke tegenstandster van Derieuw, de Keniaanse Sarah Achieng, moest afzeggen omdat ze geen visum kon krijgen wegens blijkbaar veel te laat gecontacteerd, terwijl Bravo wel al had getekend als back-up. Toch zag Artan Verbica, de manager van Derieuw, ook iets positief. “Die belt natuurlijk, en het feit dat het resultaat als KO op haar palmares komt te staan”, zei hij. Maar eigenlijk was het resultaat een RTD, wat betekent dat Bravo na de zevende ronde zeer verstandig niet meer uit haar hoek kwam. ‘Retired’ in boksjargon. Een ongeluk was niet ver af meer.

En wat nu, mister Artan? “Volgende week heb ik een afspraak met de manager van de Britse Sandy Ryan voor een kamp op 22 april”, aldus de manager van Derieuw. “Dat is vrij vlug, want zo’n kamp vereist intensieve voorbereiding. Ik moet daar uiteraard ook over praten met Oshin. We zien wel.”

En wat met eventuele deelname aan de Olympische Spelen? “Ik ben zelf zeer positief, want een olympische titel is het hoogste wat je kan bereiken”, besloot Artan. “Maar we hebben nog even de tijd om daar een beslissing over te nemen.”

Helin knalt Munga uit de ring

Ook het kampioenschap van België in het super weltergewicht stelde teleur. De technisch zeer vaardige Jan Helin bokste met de rem op en zijn tegenstander Jonathan Bila Munga was te ordeloos en te vaak foutief bezig om zijn tegenstander in verlegenheid te kunnen brengen. Tot Helin het toch op de zenuwen kreeg en het in de voorlaatste ronde welletjes vond, ook al stond hij op punten voor. Plots haalde hij de voorhamer boven. Munga wankelde, maar haalde het einde van de ronde. In de voorlaatste ronde werd hij genadeloos afgemaakt en vloog hij na een resem rake en keiharde slagen bij de laatste rechtse mokerslag door de ringtouwen op het tafeltje van de ringrechter. Over and out. Helin, die altijd had beweerd dat hij in een vorige confrontatie met Munga benadeeld was door de ringrechters, kon genieten van de wraak en zijn kersverse Belgische belt.

UITSLAGEN

Amateurs

3x2 Michael Nawes (Acaszmy) wo van Jordy Dewyn (Monteyne)

3x3 El Kadourri (Respect) wop van Lennart Degrijse (Deco)

3x2 Shedullak (Falcon) wop van Wesley Van de Veire (Monteyne)

3x3 Magomadov (Flandria) wop van Helali (Academy)

Profs

4x3 Mike Horn (Burleson) wop van Apty Shabouev (Amerlynck)

6x3 Alessandro Trabuco (Amerlynck) wop van Angelo Turco (Buffi)

Kampioenschap van België super welters

10x3 Jan Helin (Bufi) wint met ko rd 9 van Bila Munga (Denon)

WBA Intercontinental super lichtgewicht

10x2 Oshin Derieuw (Nichan-Artan) wint met RTD van Elena Bravo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt