Grote internationale oefening bevestigt het belang van deze stad op vlak van mijnenbestrijding

Aan de oefening namen 110 militairen uit 19 NAVO-landen deel.© IF

Oostende -

In de marinekazerne van Oostende is een internationale NAVO-mijnenbestrijdingsoefening onder de noemer Dynamic Move afgelopen. Er namen maar liefst 110 militairen uit 19 verschillende landen aan deel.

Jeffrey Roos

De aanwezigheid van Defensie in Oostende stond de laatste jaren op een laag pitje, maar daar kwam vorig jaar verandering in met de komst van de Navy Academy. Daarmee speelt de Oostendse marinekazerne Bootsman Jonsen een grote rol binnen de gedaanteverwisseling die Defensie binnen de Marine ondergaat de komende negen jaar. Bootsman Jonsen huisvest naast de Navy Academy, en is daarnaast ook gastheer voor talrijke conferenties en oefeningen in dit domein.

“De beslissing van het maritiem hoofdkwartier van de NAVO om opnieuw voor Oostende te kiezen voor de mijnenbestrijdingsoefening, bevestigt het belang van Oostende op het vlak van mijnenbestrijding”, zegt Luitenant-ter-zee, Pieter Vanhessche.

Nieuwe fabriek

“Tijdens de oefening kregen stafofficieren en -leden een fictief scenario voorgeschoteld waarbij een mijnenbestrijdingsoperatie moest gepland worden in een bestaande geografische omgeving. Een huzarenstukje waarbij rekening moest gehouden worden met tal van complexe factoren. Dynamic Move is van groot belang voor de integratie van de verschillende NAVO-marines zodat ze op elkaar afgestemd zijn om ingezet te worden als dat nodig blijkt.”

Oostende is en blijft zo de referentie op vlak van mijnenbestrijding. De nieuwe fabriek van Exail, die de drones zal produceren voor de nieuwe mijnenbestrijdingscapaciteit, is eveneens in Oostende gevestigd. Last but not least komt er in de Oostendse marinekazerne ook nog een nieuwe simulator voor de toekomstige capaciteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus