In het (loop)spoor van sportieve Antwerpenaren: “Bewegen, dat is iets dat je gewoon moet doen”

Vriendinnen Kim Aerts en Tina Rouseeuw in beweging.© Patrick De Roo

Wilrijk, Berchem -

De stad Antwerpen lanceerde in januari – niet toevallig de tijd van goede voornemens – een campagne die sinjoren wil aanzetten om meer te sporten, met als slogan ‘Wat jou ook beweegt, wij supporteren mee’. We gingen eens kijken hoe het na één maand in het nieuwe jaar staat met de conditie van de Antwerpenaar.

Mischa Bludts

LEES OOK. Stad lanceert toegankelijke campagne om Antwerpenaar meer te doen bewegen

Of de campagne er voor iets tussen zit, weten we niet, maar als we aan de Beukenlaan tussen Den Brandt en het Nachtegalenpark aankomen, bestaat het overgrote deel van de passanten uit joggers en sportief geklede wandelaars.

Nederlander Ronald Holman (55) woont inmiddels vijftien jaar in Antwerpen. “Ik heb een kantoorbaan en zit vaak in de auto. En dus is het voor mij heel belangrijk om minstens twee keer per week ‘s ochtends een halfuurtje te gaan joggen. Een mooi begin van de dag. Verder ga ik ook vaak zwemmen in de Wezenberg of op tocht met de jongens van de Pelgrim, een heel gezellig fietsclubje gehuisvest in brouwerij De Koninck.”

Ronald Holman ziet alleen maar voordelen in bewegen.© Patrick De Roo

Sporten heeft alleen maar voordelen, vindt Ronald. “Denk maar aan je bloedsomloop en, zeker na de feestdagen, het op peil houden van je gewicht. Ik begin ook te merken dat ik niet meer van de jongsten ben en dus moet ik blijven bewegen. Anders krijg je al gauw last van je spieren, want het lijf wordt alsmaar strammer.”

“Antwerpen is een echte sportstad. Denk maar aan de vele parken, manifestaties zoals de 10 Miles en de infrastructuur zoals het Wezenbergzwembad. De mogelijkheden zijn eindeloos. Al sporten mensen nu veel vaker buiten, terwijl ze vroeger allemaal in de gymzaal zaten. En ik zie na corona ook veel meer hardlopers.”

David Lambrechts (46), een bouwvakker uit Berchem, is een van hen. “Ik was altijd al sportief aangelegd, maar tijdens de lockdown was alles plots gesloten.” David kreeg de smaak al snel te pakken. “Vorig jaar liep ik nog de marathon van Antwerpen en ik doe ook veel trails in de bossen. Dat is een beetje avontuurlijker dan een park. Ondertussen help ik trouwens ook beginnende lopers, heel leuk. En de combinatie Den Brandt - Nachtegalenpark is een ideale locatie om te lopen.”

David Lambrechts begon dankzij corona te lopen© Patrick De Roo

Motiverend

Burn-out coach Kim Aerts (35) uit Lier spreekt wekelijks met haar vriendin Tina Rouseeuw (39) uit Wilrijk af in het Nachtegalenpark om te gaan joggen. “Normaal gezien doen we eerst krachttraining en daarna lopen we 6 kilometer. Maar omdat het vandaag slecht weer is, hebben we dat eerste luik overgeslagen en in plaats daarvan 9 kilometer gejogd. Op het gemakske. Met een vriendin gaan lopen is heel motiverend, want zo kan je ondertussen wat babbelen. En ook niet onbelangrijk: je blijft er smal van.”

Terwijl Tina al drie jaar sportief loopt, begon Kim er amper vier maanden geleden mee. “Maar dan wel meteen vijf keer per week. Ik was altijd al sportief, maar in golven, want er kwam steeds iets tussen: de kinderen, verbouwingen in het huis... Zo moest ik telkens opnieuw beginnen. Maar nu is dat allemaal achter de rug en ik heb het gevoel dat het deze keer blijvend is. Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook om stress weg te werken. Je moet dat niet heel groots zien en meteen te zot gaan. Het begint gewoon met wandelen en dan eventueel langzaam opbouwen. Zolang je maar in beweging blijft.”

Paul Pevenage wandelt elke dag 10 kilometer.© Patrick De Roo

Evenwicht

“Ik heb mijn leven lang gevoetbald en heel wat marathons gelopen, maar gezien mijn leeftijd gaat dat niet meer. Mijn knieën en enkels zijn een beetje stuk”, vertelt Paul Pevenage (69) uit Wilrijk. “Het zal er op fysiek vlak niet op beteren, maar ik probeer toch om elke dag 10 kilometer te wandelen. Voor mijn pensioen had ik een zittend beroep en sport zorgde voor het broodnodige evenwicht. Nu zal dat voor veel mensen nog belangrijker zijn. Men moet tegenwoordig onder druk werken en blijven presteren, dus lijkt het me noodzakelijk dat je tijd neemt om te gaan sporten. De campagne van de stad Antwerpen is dan ook een fantastisch initiatief.”

Waas Gramser en Jack zijn vaste klanten in het Nachtegalenpark© Patrick De Roo

Overdreven sportief

Waas Gramser (56) is in het Nachtegalenpark rustig op wandel met haar hond Jack, maar schijn bedriegt. “Sommige mensen noemen me zelfs overdreven sportief. Op een normale dag ga ik eerst twee uur met de hond wandelen en daarna fiets ik van Wilrijk naar de Wezenberg, waar ik een halfuurtje zwem. En ’s avonds gaan Jack en ik nog eens wandelen. We zijn trouwens speciaal voor de sportieve mogelijkheden van de parken naar deze buurt verhuisd.”

Ze is ook zeer te spreken over het sportieve aanbod elders in de stad: “De Wezenberg is bijvoorbeeld een topzwembad met ruime openingsuren en ongelofelijk vriendelijk personeel. Er staat bovendien geen muziek op, altijd een pluspunt.”

Sporten heeft voor Waas niets dan voordelen: “Zo is er het contact met de natuur. Je kan even op jezelf zijn, een soort mindfulness. Tegelijk krijg je er een gratis sociaal netwerk bij. Ik kom hier in het park steeds dezelfde mensen tegen. Ah, daar is Paul met zijn hond! En daar sla ik dan een praatje mee. En tijdens het sporten kan je elkaar een hart onder de riem steken.”

En dan is er natuurlijk nog het lichamelijke aspect. “Alle redenen zijn goed om te bewegen. Denk je dat je het niet leuk zal vinden? Dat is irrelevant. Je moet het gewoon doen. Begin eraan en dan zal je snel genoeg ontdekken waarom sporten wél leuk is.”

Een affiche van de campagne ‘Wat jou ook beweegt, wij supporteren mee’.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt