Urban Center krijgt nieuwe start als SCRATCH, een plek waar de jeugd kan breaken, freerunnen en afro-dansen

© atv

Antwerpen -

Het jeugdcentrum op het Kiel dat in een ander leven door het leven ging als het Urban Center van Let’s Go Urban is zaterdag feestelijk omgedoopt tot SCRATCH. De werkingen van Habbekrats, Battle Droids en Kras die er sinds de zomer zitten, smelten samen tot één jeugdcentrum met een eigen naam. “We zijn beter samen”, klinkt het.

Rebecca Van Remoortere

Dat je het verleden soms best gewoon laat rusten, werd zaterdag duidelijk in SCRATCH, het nieuwe jeugdcentrum op het Kiel. Tot een paar jaar geleden was dit het paradepaardje van het vroegere Let’s Go Urban, de organisatie van Sihame El Kaouakibi.

Het centrum maakt nu een nieuwe start voor alle jongeren in de buurt en daarbuiten. Kras Jeugdwerk heeft er al langer een werking. Afgelopen zomer kwamen daar ook nog jeugdvereniging Habbekrats en de breakersgroep Battle Droids bij. De verenigingen hebben een paar maanden tijd gehad om elkaar te besnuffelen en hun werking uit te bouwen en hebben nu hun gemene deler gevonden.

“We versterken elkaar. Ons geheel is beter dan de delen apart. Met de nieuwe naam is het ook duidelijk dat we onder dit dak één zijn”, zegt Dieter Daniëls van Kras. Omdat Kras al jaren actief is, kent hij de buurt het beste.

“We kunnen allemaal rekenen op het netwerk van Kras in de buurt om ons aanbod op maat van de jongeren uit te werken. Samen kunnen we voldoende aanbod bieden en er is voor ieder wat wils. We hebben nu een vol programma gemaakt met dagelijkse activiteiten”, zegt Camine Van Hoof van Battle Droids.

Want er zijn heel wat jongeren te bereiken in de buurt. “In onze buurt wonen ongeveer zevenduizend jongeren. Zij zijn de human battery van de stad, als we hen veel bieden, krijgen we ook veel terug”, zegt Dries Boeye van Habbekrats.

Dieter, Camine en Dries van de organisatie.© Patrick De Roo

Vertrouwenspersonen

Behalve SAAMO zijn er niet zo veel jeugdwerkingen in de buurt. “Terwijl dat zo belangrijk is. De jeugdwerkers hebben een band met de jongeren. Het is dankzij hen dat er geen echte rellen zijn uitgebroken tijdens het WK voetbal. Die vertrouwenspersonen heb je nodig in een wijk”, zegt Dieter.

Zaterdag konden de jongeren van de buurt het aanbod van SCRATCH komen proeven en testen, en dat smaakte naar meer. Het aanbod gaat van free running tot panna-voetbal, afro-dans, dj’en en breaken.“Wij komen hier heel vaak chillen met de vrienden. We kennen elkaar van uit de buurt, want we wonen vlakbij. We kennen Kras al van toen we nog kleine kindjes waren en ze nog niet in dit gebouw zaten. Hier in het nieuwe centrum is het altijd heel leuk. We kunnen Playstation spelen en gewoon een beetje hangen. Het is een leuke plek in de buurt”, zeggen Amin (12) en zijn vrienden.

Amin (rechts) en zijn vrienden.© Patrick De Roo

Ook Aynissa (16) kijkt uit naar het nieuwe aanbod van SCRATCH. Ze komt wekelijks meermaals naar het centrum. “Ik doe al jaren mee met Kras en sinds vorig jaar ben ik ook vrijwilliger geworden bij de werking. Ik ga nu met andere jongeren op uitstap of begeleid hen in bepaalde activiteiten. Jongeren kunnen hier ook gewoon binnenlopen om hun verhaal kwijt te kunnen. Als ze met problemen zitten, mogen ze hier altijd komen praten. Ik wil een luisterend oor zijn voor hen.”

Anyissa is vrijwilliger bij Kras.© Patrick De Roo

Jan Vertonghen

Ook de ouders waren in hun nopjes over de nieuwe plek. Onder hen viel één papa wel erg op, waarschijnlijk door de vele vragen voor selfies met hem. Rode Duivel Jan Vertonghen was er met zijn drie kinderen. “Mijn dochtertje volgt breakdance bij de Battle Droids, ze doet dat heel graag. Ik was hier nog nooit geweest omdat de mama normaal gezien meekomt, maar ik ben blij dat ik het eens gezien heb. Het is hier nice voor de kinderen.”

De organisaties van SCRATCH zoeken ondertussen nog volop naar samenwerkingen om het gebouw verder in te richten en het urban concept te integreren. Iedereen die interesse heeft en graag wil meedenken en -bouwen, kan eens binnenspringen of een kijkje nemen op www.scratch-antwerp.be.

Jan Vertonghen was aanwezig met zijn drie kinderen.© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt