EXPEDITIE KIEV: Morgen begint het avontuur van de Lootse fella’s

Herkent u de man met de pet en het tuingerief?© if

Lochristi -

Tien volgestouwde voertuigen, met negentien chauffeurs, waaronder Lochristinaren Renaud de Kerchove en Ivan Lybaert, zetten koers van Tallinn naar Kiev. Twee van hen vertrekken vanuit Tartu, de tweede grootste stad van Estland. Wij focussen deze week vooral op de VW Amarok FXC 354, ‘die van ons’ die hulp naar Oekraïense soldaten brengen.

“Een avontuur, het is perfecte omschrijving die je eraan geeft”, vertelt graaf Renaud wanneer we hem spreken in zijn kantoor in de Koetshuizen, waarvan het bureel overstelpt ligt met een berg documenten. De laatste weken heeft de kasteelheer er een voltijdse dagtaak bij met dit engagement. Geen enkel sociaal medium heeft nog geheimen voor hem. “Ik kijk vooral uit naar het contact met al de fella’s - kerels - die ik de laatste weken op de socials, vooral op Twitter heb leren kennen.” Echtgenote Valérie zorgt voor morele steun vanop een beurs in Nîmes, huisbediende Carine naaide eigenhandig een patch in de Oekraïense kleuren op de pet van Renaud. Voor de aanmaak van zijn avatar - een soort dank voor eerder verleende hulp - reed hij op een zaterdagochtend in januari speciaal naar het Berlaymontgebouw in Brussel. De pet, het tuingerief en de Gentse (?) azalea maken hem meteen herkenbaar.

1700 km, van Tallin (noord, net buiten de kaart), naar Kiev en voor Ivan Lybaert nog een extra stukje naar Nyzhin© ill

Een valies met Lootse hulp voor Kiev© rdk

Geen wapenhulp

Een extra valies met Lootse hulpgoederen -van medisch materiaal tot powerbanks - is meegerekend in het luchtverkeer van dinsdagochtend naar Tallin. De graaf, geïnspireerd door de inzet van ‘Wachtebeke4Oekraïne’, kan niet wachten om het allemaal live en ter plaatse mee te maken. “Mijn idee van een vakantie, het is een mooie beloning om naar daar te trekken”, vertelt hij. Een quote die hier en daar op wat onbegrip stuit. “Maar we helpen soldaten met dit konvooi, we leveren hen geen wapens”, weerlegt de Beerveldse graaf de non-believers in het avontuur van drie Belgen, twee Amerikanen, vier Finnen, een Oekraïener en negen Esten, de ‘fella’s’ die via de site van de North Atlantic Fellas Organization (NAFO, niet te verwarren met de NATO) de expeditie vorm deden krijgen. De dankbaarheid van de fella’s is nu al wederzijds: de wagen van Ivan en Renaud heeft een ‘Belgian chocolate’-verwijzing, want die kennen ze overal. “We zijn verplicht om er mee te nemen”, grapt de graaf.

Tetiana

Graaf Renaud kijkt ook uit naar de hereniging in Kiev met zijn gaste Tetiana Krasavina, haar moeder en haar zoontjes die vorig jaar enkele maanden in Beervelde resideerden. Vanuit de gemeenteschool in Beervelde gaat er straks nog een mooie verrassing mee voor de kleine Dima. Dat leest u hier bij ons in de loop van de dag.

Ivan

Ivan Lybaert, ervaren chauffeur en thuis in alle routes door Europa, vormt met de graaf het perfecte drivers-duo. Eerder deed hij al pakken ervaring op met humanitaire missies na de revolutie in Roemenië. Ivan heeft nu nog een andere missie: na overleg met de organisatoren van de hulpactie in Wachtebeke zal hij zelf ook een uitstap doen naar de stad Nyzhin, waar opnieuw contact gelegd wordt met de plaatselijke burgemeester die vol lof was over onze buren en straks dorpsgenoten van Wachtebeke. Ook van dit avontuur van vrijdag - Renaud blijft dan nog even in Kiev -leest u alles op Lochristi Blogt.

U merkt het: aan initiatieven en vooral enthousiasme ontbreekt het niet op dit zesdaags avontuur naar het centrum van het oorlogsconflict dat straks een jaar duurt in Oost-Europa. Lochristi Blogt stapt met graagte van hieruit mee in het avontuur, door u de komende dagen via rechtstreekse contacten met onze Lootse missie op de hoogte te houden van het verloop van wat wij voor het gemak ‘Expeditie Kiev’ hebben gedoopt. Afspraak straks al op nog vertrouwde grond, de Gemeentelijke Basisschool Lochristi, afdeling Beervelde.

 Geert Herman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus