Monnikenbos breidt uit met 3.000 bomen en verdubbelt in oppervlakte

Schoolkinderen legden anderhalf jaar geleden de basis© rr

Berendrecht -

Anderhalf jaar geleden werd een weiland van 1,5 hectare aan de Monnikenhofstraat in Berendrecht beplant met 3.000 bomen. Het Monnikenbos van toen is nu in oppervlakte verdubbeld en er zijn nog eens 3.000 bomen bijgekomen. Dat zei Antwerps schepen Els van Doesburg, onder meer bevoegd voor groen, op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Ekeren.

Erik Vandewalle

Het Monnikenbos bevindt zich tussen de Monnikenhofstraat en de A12-snelweg. De naam verwijst naar de Monnikenhoeve, waar de percelen die beplant worden deel van uitmaakten en in het kadaster aangeduid worden als de Monnikenbossen. De beplantingsactie past in het Vlaamse project ‘Plant je eigen bos’, wat tot doel heeft om tegen volgend jaar in totaal 4.000 hectare nieuw bos aan te planten.  

De leerlingen van de stedelijke basisschool De Beren plantten in september al 3.000 jonge boompjes aan. Dat was meteen het begin van het nieuwe Monnikenbos. Antwerps schepen Els van Doesburg liet tijdens de nieuwjaarsreceptie van N-VA Polder weten dat het Monnikenbos van toen, ondertussen in oppervlakte is verdubbeld en dat er nog eens 3.000 jonge bomen zijn bijgeplant. Ook nu werden voornamelijk inheemse boomsoorten en planten gebruikt zoals vogelkers, hazelaar, kraakwilg, lijsterbes, meidoorn en egelantier.

Els van Doesburg: “In december hebben we het tweede perceel van het Monnikenbos beplant en dat is ook 1,5 hectare groot. Door deze bosontwikkeling ontstaat een gevarieerd en klimaatbestendig loofbos, waar insecten en vlinders aangetrokken worden tot de bloesems en waar in de toekomst vogels kunnen broeden en voedsel zoeken.”

De eerste jaren is het nieuwe bos niet toegankelijk voor bezoekers. Zo krijgt het plantgoed de kans om ongestoord te groeien. Het onderhoud wordt beperkt tot het jaarlijks maaien van het gras. Op die manier kunnen de jonge bomen en de struiklaag stevig wortelen en natuurlijk opschieten. In de toekomst wordt het bos wel opengesteld voor het publiek voor zachte recreatie.

Antwerps raadslid Danielle Meirsman dat in Berendrecht woont: “Het is goed nieuws dat het polderdistrict drie hectare groener is geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus