Samen Anders wil mensen verenigen

Samen Anders met positieve boodschap naar de fusie© PEL

Lochristi/Wachtebeke -

Samen Anders, het nieuwe kartel tussen socialisten, groenen en onafhankelijken uit Lochristi en Wachtebeke, hield goed drie maanden na de ‘geboorte’ van de nieuwe partij een eerste nieuwjaarsreceptie. Met een positieve boodschap.

“Als kartel met meerdere kleuren, zijn we een buitenbeentje”, zei Rudy Van Cronenburg in zijn nieuwjaarsspeech. “Wij passen niet in het traditionele beeld van kibbelende politieke partijen. Samen Anders wil in de eerste plaats mensen verenigen in plaats van ze te verdelen en tegen elkaar op te zetten”.

Samen Anders staat open voor alle mensen van goede wil, die van de nieuwe gemeente een hechte, warme samenleving willen maken. De komende maanden en jaren wil de partij nieuwe positieve mensen overtuigen en betrekken bij het te voeren beleid op lokaal niveau. “Want het gemeentebestuur staat dicht bij de burger”, meende Van Cronenburg.

Rudy Van Cronenburg© PEL

“Het is al te gemakkelijk om als politieke partij of beweging alleen kritiek te leveren op andere politici. Dit willen we niet. Een degelijke democratie betekent dat er eerst geluisterd wordt naar de mensen, dan overleg gepleegd en pas dan een besluit getrokken. Ervaring leert dat deze werkwijze gedragen en gerespecteerde oplossingen brengt”.

Van Cronenburg keek vooruit naar de fusie tussen Lochristi en Wachtebeke. “De fusiebesprekingen zijn volop bezig en gaan goed vooruit. In april en mei zullen de gemeentebesturen een stand van zaken geven in alle deelgemeenten en de inwoners de kans geven de gevolgen van de fusie te bespreken”.

Ook Samen Anders gaat rond in de verschillende gemeenten om de bevolking de kans te geven hun ideeën voor de toekomst te kennen te geven. “Op basis van deze input willen we ons programma uitbouwen dat gedragen is door alle inwoners”.

Luisteren

Ook Hilde Van Laere nam even het woord en zij begon met een quote van Radio 1: Alles begint met luisteren. “Dat luisteren is voor ons de basis van ons politiek handelen bij Samen Anders. Vaak lees je en hoor je dat de politiekers niet luisteren. Mensen voelen zich verwaarloosd, ook en misschien zelfs vooral op het platteland”.

Hilde Van Laere© PEL

 

Van Laere staafde dit met enkele cijfers. “Er is de laatste 20 jaar, terecht, veel geld gegaan naar stadsontwikkeling maar het platteland werd vergeten. Onze 13 centrumsteden vertegenwoordigen 25% van de Vlaamse bevolking maar krijgen 58% van de middelen voor lokale besturen. Dorpen en plattelandsgehuchten veranderen in woestijnen zonder publieke dienstverlening”, waarmee Van Laere duidelijk verwijs naar het verdwijnen van mutualiteiten, postkantoren en bankautomaten. Mensen hebben het gevoel dat ze op allerlei vlakken moeten inboeten en hun greep verliezen op een te snel veranderende wereld. Wie geen toekomst meer ziet, gaat zich als een verliezer gedragen”.

“Als lokale politiekers moeten wij de mensen in ons dorp terug hoop geven en politiek voeren die dichtbij de mensen staat. We moeten de mensen in onze dorpen terug eigenaar van hun toekomst maken en zaken concreet aanpakken”, besloot Van Laere.

  pel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt