Zo schijnt het licht van Oostendse vuurtoren op appartementsgebouwen

De vuurtoren in Oostende domineert al bijna een hele week het nieuws. Die genereert elke tien seconden drie lichtflitsen die binnenschijnen in de nieuwe appartementen op Oosteroever. Een klacht van buurtbewoners kon op heel wat protest rekenen.

Lange Nelle, zoals de bewuste vuurtoren in de volksmond wordt genoemd, werd in 1949 al in gebruik genomen en laat opvarenden tot vandaag weten dat ze zich voor de kust van Oostende bevinden. Om de tien seconden worden drie lange lichtflitsen gegenereerd die in morsecode de letter O van Oostende tonen. En die lichtflitsen schijnen binnen in enkele nieuwe luxe-appartementen die op Oosteroever gebouwd zijn de afgelopen jaren. Het is vooral één gebouw dat getroffen wordt. Eentje met vijfentwintig verdiepingen. De toren zelf is 65 meter hoog en het zijn dan ook de appartementen op die hoogte die er last van ondervinden. De omliggende gebouwen zijn heel wat kleiner en zien de lichtflitsen wel, maar daar schijnen ze niet rechtstreeks binnen.

Eerder deze week besloot het Agentschap maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) om na een discussie van twee jaar een dubbelzijdige folie aan te brengen die het licht landinwaarts moest blokkeren. Maar vrijdag werd de folie al opnieuw verwijderd. Een petitie haalde in mum van tijd meer dan 10.000 handtekeningen en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA- gaf daarom opdracht de vuurtoren in ere te herstellen.LEES OOK. Opluchting in Oostende, nu Lange Nelle weer mag weer schijnen over zee én over land: “De vuurtoren is een symbool voor onze stad, daar raak je niet aan”

LEES OOK. Projectontwikkelaar plant bouw van nog eens twaalf torenhoge appartementsgebouwen nabij veelbesproken vuurtoren  

(caa, sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt