Drie factoren dwingen Marlien (42) om te stoppen met haar kledingzaak, ze verkoopt nu tegen bodemprijzen

Marlien voor haar kledingzaak Sekk in de Molenstraat. “Ik eindig liever in schoonheid”, zegt ze.© Leen De Smedt

Aalst -

Zes jaar geleden startte Marlien Van der Elst (42) in de Molenstraat haar Scandinavisch geïnspireerde kledingzaak Sekk op, met unieke, modieuze kleren. Maar ze heeft besloten om de winkel te sluiten. “Als opstartende zaak had ik geen marge genoeg om de coronacrisis, de wegenwerken, het circulatieplan en de energiecrisis te overbruggen”, zegt Marlien. Ze verkoopt nu topstukken voor bodemprijzen. Op 1 april gaat Sekk definitief dicht.

Leen De Smedt

“De reden waarom ik stop, is heel simpel: het economische klimaat maakt het na de afgelopen twee jaar onhoudbaar”, zegt Marlien, die met Sekk een stukje Scandinavië naar Aalst bracht. “Ik ben in 2017 begonnen en was de eerste drie jaar in volle groei, maar toen kwamen corona, de heraanleg van de Molenstraat en de energiecrisis die mensen minder doet winkelen. Ik heb gewoon niet voldoende reserves meer om dit nog verder te overbruggen.”

Faillissement voorkomen

“Het winterseizoen was heel moeilijk”, zegt Marlien. “Je merkt echt dat mensen niet veel durven of kunnen uitgeven, wat ik volledig begrijp. Maar omdat er nog niet meteen betere tijden op komst lijken te zijn, heb ik beslist om te stoppen. Het is inderdaad heel jammer en ik doe het met veel spijt, maar ik moet ook realistisch zijn. Op een faillissement zit niemand te wachten. Aan de andere kant heb ik toch zes jaar mijn droom kunnen beleven. Ik heb zeker geen spijt dat ik er destijds aan begonnen ben, want ik heb veel fantastische mensen leren kennen.”

Verlies voor Aalst

Dat Sekk, nog een particulier gerunde zaak, verdwijnt, is een verlies voor Aalst. Unizo luidde vorige week nog de alarmbel over de leegstandscijfers die in andere centrumsteden wat afnemen, behalve in Aalst. Naast corona en de werken, speelde ook de invoering van het circulatieplan mee. “Ik wil niet negatief zijn, maar het is natuurlijk wel zo dat dat zijn invloed heeft gehad”, zegt Marlien. “Het houdt mensen tegen om snel even binnen te springen. Vroeger waren hier ook de bibliotheek en bijvoorbeeld de schaatspiste in de winterperiode, die voor passage zorgden.”

Sekk verkoopt nu de nieuwe zomercollectie met twintig procent korting en de stock tegen zeventig procent korting. “Dank je wel allemaal voor de mooie jaren, de fijne mensen die ik heb mogen ontmoeten en hopelijk tot ziens”, zegt Marlien nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt