Dankzij Dirk gaan zelfs kleuters aan het schaken: “Ik maak er een spannend verhaal van”

Dirk maakte de tekeningen bij het boek.© IF

Gent / Drongen -

Zie je binnenkort een schaakbord in iedere kleuterklas? Als het van Dirk Dewitte (63) afhangt, wel. De Drongenaar maakte de illustraties bij het boek Later word ik koningin, dat de regels van het edele spel uitlegt aan kinderen vanaf vier jaar. “Intussen wint mijn achtjarige kleinzoon al van mij.”

Max Dedulle

Het vrolijke prentenboek vertelt het verhaal van Pompom de Pion, die ervan droomt om koningin te worden. Maar wanneer je met je (klein)kind door het verhaal gaat, kom je steeds meer te weten over het schaakspel. In combinatie met de bijhorende toolbox leren kinderen alles over lopers, torens en paarden. Voor je het weet, zetten ze elkaar schaakmat.

“Het idee komt van Christel Minne”, zegt illustrator Dirk. “Zij is kleuterjuf en geeft schaaklessen aan de kinderen in haar klas. Die vinden het blijkbaar heel leuk en zijn er zelfs best goed in! Het is bovendien goed voor hun ontwikkeling: ze leren bijvoorbeeld over logica en vooruit denken. Niets dan voordelen, en dat enthousiasme wil ze nu delen met de rest van de wereld.”

Maar met een duf handboek krijg je kleuters natuurlijk niet mee, en daar kwam Dirk in het spel. “Ik probeerde een hele wereld te creëren met mijn tekeningen. Het schaakspel leent zich daar perfect toe: ik bekeek het als een spannend gevecht met koningen en ridders. De schaakwereld was helemaal nieuw voor mij, maar ik heb er meteen een nieuwe hobby bij. Intussen speel ik regelmatig een potje tegen mijn achtjarige kleinzoon. En ja, meestal maakt hij mij in. (lacht)”

‘Later word ik koningin’ is uitgegeven bij Thinkers Publishing. Meer info vind je op kleuterschaken.be.

Video

Meest gelezen uit de buurt