Maatschappelijk assistenten Renske en Sissi binden strijd met armoede aan op school: “13% Essenaren zit krap bij kas”

Maatschappelijk assistenten Renske en Sissi sporen sinds dit jaar op Essense scholen armoede op.© Fotografils

Essen -

Sinds dit jaar speurt de sociale dienst samen met en zelfs op Essense lagere scholen naar armoede. Onderzoek toont aan dat 13% van de inwoners moeilijk tot zeer moeilijk toekomt met het inkomen. Essen wil dat veranderen en zet daar sterk op in.

“Onze maatschappelijke assistenten Renske en Sissi gaan sinds begin januari zelf naar de scholen toe om hen te ondersteunen. Deze hulp dichtbij, tot op de school, is nodig omdat de drempel om een hulpvraag te stellen, vaak héél hoog is”, weet Brigitte Van Aert (CD&V), schepen van Gezondheid en voorzitter van het Bijzonder Comité.

“Heel wat mensen lopen ondersteuningsmogelijkheden en rechten mis. Door samen te werken, spelen onze maatschappelijke assistenten korter op de bal. Ze geven op school sneller ondersteuning en info.”

Armoede op school

Dit project kwam tot stand in nauwe samenwerking met de scholen. “Anderhalf jaar geleden richtten we samen met de scholen de projectgroep ‘armoede op school’ op. Scholen vangen wel veel signalen op, maar veel armoede blijft nog verborgen. Daar wilden we verandering in brengen”, benadrukt Van Aert.

Samen onderzochten ze de signalen en noden die de scholen opvangen en leerden de scholen de werking van de sociale dienst kennen. “We organiseerden een themadag over ‘schoolarmoede’ met verschillende sprekers, Zo vertelde Tessa Verwimp over het scholenproject van Mol en de organisatie STOS (Samen Tegen Onbetaalde Schoolfactuur). Zij bieden scholen een gratis traject dat meer bewustzijn over armoede en kostenbeleid creëert.”

“De sociale dienst daarentegen werkt vraaggestuurd, en kan dus pas helpen als er een vraag wordt gesteld”, merkt de voorzitter op. “Wetenschappelijk studies tonen nochtans aan dat veel rechten niet opgenomen worden, dat mensen te weinig op de hoogte zijn van de rechten die ze hebben.” (ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt